Ансамбълът на България по художествена гимнастика донесе трета олимпийска титла на страната ни от Олимпиадата в Токио. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова събраха 92.100 точки за двете си композиции в многобоя, които изпълниха отлично.

Така момичетата на треньорката Весела Димитрова оставиха зад себе си ансамблите на Русия (90.700) и Италия (87.700). Рускините подаваха контестации и за двете си съчетания, но разликата с български отбор беше доста голяма, за да промени нещо.

Българките изпълниха отлично композицията си с пет топки и получиха 47.550 точки, от които 38.800 за трудност и 8.750 за изпълнение, повеждайки в класирането още след първата ротация. За обръчите и бухалките националките бяха оценени с 44.550 точки (36.200 за трудност и 8.750 за изпълнение).

Снимка: Getty Images

Оценките на нашите състезателки бяха най-високи сред всички и в двете композици.

Това е първо злато в историята на на страната ни от олимпийски игри в художествената гимнастика. Ансамбълът печели медал за втора поредна Олимпиада, след като в Рио преди пет години остана с бронз.

Помощник треньорът Михаела Маевска вече има олимпийски медал и като състезател, и като треньор, след като в Бразилия през 2016 година бе част от ансамбъла.

Българската титла означава, че Русия остава без злато в художествената гимнастика за първи път от Атланта 1996 насам.

По този начин страната ни завършва участието си на Токио 2020 с общо шест медала, от които три златни - този на гимнастичките, както и титлите на Ивет Горанова (карате) и Стойка Кръстева (бокс), а останалите са едно сребро (Антоанета Костадинова, стрелба) и два бронза (Тайбе Юсеин и Евелина Николова, борба).

Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo