Тримата алпинисти, изчезнали при слизането от К2, не бяха намерени от хеликоптерите, изпратени да ги търсят. Джон Снори (Исландия), Хуан Пабло Мори (Чили) и пакистанската легенда Али Садпара са в неизвестност вече повече от ден и по-конкретно - над 30 часа.

Садпара е изкачил върха, превръщайки се в първият пакистанец с лятно и зимно изкачване, като се счита, че Снори и Мори също са стъпили на втория най-висок връх на света - 8611 метра. Подобно на акцията по издирването на Атанас Скатов, който загина вчера, сега отново хеликоптери на пакистанската армия са се включили в акцията по търсенето на тримата планинари. 

Машината е достигнала почти 7000 метра височина, но след като не са открити никакви следи от изчезналите, хеликоптерът е отлетял обратно към Скарду. Освен това атмосферните условия не са никак добри - нито в базовия лагер, който е на 5000 метра надморска височина, нито на самата планина. 

Единствената положителна новина от цялата ситуация е тази, че Саджид, синът на Садпара, успешно е достигнал до лагер 1, откъдето е продължил слизането си към базовия лагер. Той не е атакувал върха с баща си и двамата му колеги, защото е имал проблеми с кислородния апарат.

Междувременно в Пакистан пък си припомниха, че Али Садпара е изключително опитен и знае как да оцелява в подобни трудни ситуации.

“Али е като планина в планината. Знае как да се пази и в най-трудните моменти. Молим се за завръщането му”, казва Шамсад Хюсейн, който организира експедиции и е близък приятел на Садпара. Той припомня, че Али му е споделил, че може да оцелее в планината няколко дни без храна.