Христо Янев вече е на път към връх Монблан за мисията си да го изкачи с благотворителна кауза. Шампионът като играч с ЦСКА, и носител на Купата на България като треньор със същия клуб, и бивш национал на страната, пое към най-високото изпитание в Западна Европа - 4810 метра по-рано днес.

Преди това той публикува видео във Фейсбук страницата на инициативата "Седем истории", където е с неговия планински водач за експедицията - Ману Гаде, трикратен световен шампион по ски в дисциплината фрийстайлинг. Каузата е да се съберат средства и да се изгради център за работа с деца с аутизъм.

"Надявам се и самото изкачване да е успешно, както и тази кампания да бъде такава - каза Янев преди тръгването си пред Нова. - Да може да привлечем колкото се може повече хора. Децата с аутизъм са нещо, на което ние трябва да обърнем внимание, защото някои от тях може да станат едни от най-големи гении, които да развият таланта и потенциала, който имат.

Иска се от нас просто да им подадем ръка и именно затова искаме да изградим този център, за да могат да получат най-адекватната, точна и навременна намеса в тяхното развитие.

Моята цел е да привлека колкото може повече хора към кампанията "Всяко дете заслужава" и едно пожелание към всички хора да не забравят, че всеки човек насреща има проблеми, за които знаем.

Снимка: Facebook

Трябва да бъдем толерантни към всеки човек и поне един път в живота си да отворим сърцето си. Да направим нещо, което дори не сме си и помисляли.

Всеки един, който иска, може да проследи цялото изкачване в нашия сайт. Там ще се следва всяка моя стъпка. Всеки един, който иска да подкрепи кампанията, може да влезе на сайта и да го направи. Колкото му сърце позволява и колкото душа му иска.

Ако всичко е наред и се прибера жив и здрав и сме изпълнили нашата цел, ще събера фланелки да зарадвам българския фен с някои от най-големите отбори, с фланелки, подписани от целия отбор. Говоря за Барса, Ливърпул, Атлетико Мадрид, Астън Вила, Селтик, Манчестър Юнайтед, Челси.

Моят приятел Оливие Жиру (играч на Челси) ми обеща, че също ще се включи в кампанията. В края на годината съм подготвил, ако всичко е наред, да направим благотворителен концерт, на който да поканим някои от най-големите звезди".