"Ферари" ясно показа върху кого възлага големите надежди за своето бъдеще във Формула 1 и даде нов петгодишен договор на Шарл Леклер.

Дебютиралият този сезон в най-голямото автомобилно състезание пилот от Монте Карло направи отлично впечатление.

Новият контракт е до 2024 г. включително - за следващите пет сезона. Той утроява заплатата на младока, която досега бе 3 млн. евро на година. Вече ще прибира по 9 милиона, и то без бонусите.

Леклер спечели два старта - в Италия и Белгия. 22-годишният талант в болида записа и 7 първи позиции след квалификациите в Гран при, което е повече от всеки друг пилот за сезона.

Леклер бе по-бърз от далеч по-опитния си съотборник и ас на "Ферари" Себастиан Фетел със средно 0.111 от секундата през годината. Записа 10 места на подиума сред тримата най-бързи в отделните състезания, завърши четвърти в генералното класиране.

Страхотно представяне за пълен дебютант във Ф1.

Новината от базата на "Ферари" за договора на Леклер идва във вихъра на спекулациите, че бъдещето на четикратния световен шампион Фетел в отбора е несигурно. Скудерията има интерес към Люис Хамилтън, което би бил трансферът на века във Формула 1, но такава сделка може да се случи най-рано след година.

Така е вероятно през 2020-а да имаме битка за титлата между Люис ("Мерцедес") и Леклер ("Ферари"), след което двамата да станат съотборници в болида на италианския отбор.

"Благодарен съм, че имам шанса да карам за такъв тим - написа в социалните мрежи Шарл след официалното обявяване на новия му договор. - Научих страшно много за тази първа година. Основите са положени, това ще е едно силно и дълго сътрудничество."