Сезон 2021 може да остави Формула 1 без един от емблематичните отбори - "Ферари".

Италианците, които са №1 в историята по спечелни състезания, заплашиха с напускане, ако някои промени в правилата бъдат одобрени.

И по-конкретно - намаляването на горната граница на бюджетите на тимовете. През 2019 година отборите гласуваха ограничение от $175 милиона за сезон 2021.

Настоящата ситуация, която отлага началото на сезона и заплашва участниците с финансови загуби обаче доведе до нова идея - таван от $145 милиона за 2021 година и още по-нисък, от $130 милиона за 2022 година.

Още нищо не е официализирано, но от Скудерията дадоха да се разбере, че са готови да си тръгнат от Формула 1, ако подобни рестрикции влязат в сила.

"Ограничението от $145 милиона е доста изискващо, сравнено с последното гласувано такова. И ще изиска жертви, особено от гледна точка на човешки ресурси.

Ако действително се стигне до ново понижение, то ще трябва да потърсим други опции за отбора", обясни шефът на отбора Матиа Биното и макар и индиректно намекна за напускане на F1.

Той смята, че понижаването на бюджетите ще доведе до по-ниско ниво в спорта, като добави, че ще бъде потърсено обяснение в детайли за това как точно се решава колко да е ограничението.