Бъдещето на Люис Хамилтън във Формула 1 продължава да е тема енигма и може да зависи от това на рейс директора Майкъл Маси.

Австралиецът, който имаше главна роля в последното състезание на миналия сезон, може да бъде отстранен от поста си след протестите на "Мерцедес". В Абу Даби Маси разпореди в края на надпреварата да се проведе една състезателна обиколка и в нея Макс Верстапен отмъкна титлата под носа на британеца.

Драматичното състезание доведе до много протести срещу Маси и във вторник новият президент на Международна автомобилна федерация (FIA) Мухамед Бен Сулайем проведе дълъг разговор с изпълнителния директор на Формула 1 Стефано Доменикали.

37-годишният Хамилтън мълчи по всички теми свързани със загубата на титлата му и с бъдещето във Формула 1. Спекулациите за неговото отказване са все по-чести, но и не съвсем подпечатани с доказателства. Точно затова ситуацията изглежда твърде неясна, въпреки че на 18 февруари "Мерцедес" трябва да представи болида и пилотите за сезон 2022.

Позицията на Маси също е обект на обсъждане и се вярва, че между двете неща има връзка. Някои високопоставени фигури искат той да остане рейс директор, но с помощници около него, които да дават обективно мнение при вземането на важни решения.

Други пък вярват, че евентуално оставане на Маси ще влоши репутацията на Формула 1. Едно е сигурно - ако той остане на поста, ще продължи да бъде бомбардиран с претенции от питлейна.

През миналата седмица FIA обяви, че от разследването за действията на Маси в драматичното състезание Световният съвет за автомобилен спорт ще обяви резултат едва на 18 март. Тази дата е два дни преди началото на сезона, което ще бъде дадено в Бахрейн.

Това със сигурност не е добра новина за "Мерцедес" и Хамилтън, които много по-рано искат да са наясно с решението за Маси.

Зак Браун, който бе главен изпълнителен директор на Хамилтън в "Макларън", не вярва, че предстои отказване: "Няма да съм шокиран ако Люис сложи край, но не смятам, че ще се случи. Той е в най-добрата форма от кариерата си и не мисля, че е готов да окачи каската".

Спекулациите за бъдещето му бяха подхранени от шефа на отбора Тото Волф, който заяви, че Хамилтън е бил шокиран от случилото се в Абу Даби и е "загубил вяра".