Люис Хамилтън спечели Гран при на Великобритания, преодолявайки наказанието от 10 секунди, което получи заради сблъсъка с Макс Верстапен. Пилотът на “Мерцедес” закачи колегата си от “Ред Бул”, който напусна състезанието още в първата обиколка, а след това успя да изпревари Шарл Леклер с “Ферари” малко преди края и да триумфира на домашната си писта.

Според Джеймс Алисън, един от шефовете в отбора на “сребърните стрели”, десетсекундната санкция, наложена на Люис, категорично е била “прекалено тежка”.

“Според нас маневрата на Люис бе изцяло спрямо правилата на ФИА за изпреварване и наказанието бе прекалено тежко и пресилено”, смята Джеймс Алисън. 

След наказанието седемкратният световен шампион изгуби няколко места и от втори се озова четвърти, след като изтърпя десетте секунди в бокса. Все пак обаче Хамилтън намери начин да триумфира и така да съкрати разликата си спрямо Верстапен в класирането до осем точки.

И докато от “Мерцедес” продължават да недоволстват от случилото се, макар да победиха, то от “Ред Бул” пък все още не могат да се примирят със случилото се. Шефът на австрийския тим Кристиан Хорнер нарече действието на Люис “отчаяно, лошо преценено и аматьорско”.