Отборът на "Ред Бул" във Формула 1 прекрати контракта на тестовия пилот Юри Випс, който използва думата негър по време на стрийм.

Естонецът се издъни докато играе компютърната игра Call Of Duty, а първоначално от отбора обявиха, че ще разследват какво точно се е случило.

Нямаше кой знае какво за разследване заради безобидността на ситуацията, но "Ред Бул" изчака една седмица преди да съобщи за раздялата с Випс.

Той беше едно от обещаващите имена в отбора и прекара там четири години.

"След разследване на онлайн инцидента с Юри Випс, "Ред Бул Рейсинг" прекрати договора му като тест и резервен пилот", се казва в изявлението.

Випс се присъедини към "Ред Бул" през 2018-а и караше във Формула 2 от 2020-а насам. Той често участваше в симулациите на болидите във Формула 1 и дори направи дебюта си по време на Гран при на Испания, когато трябваше да смени за кратко Серхио Перес.

Денят на обявяването на раздялата с Випс дойде в символичен ден, в който много отбори изразиха подкрепата си към Люис Хамилтън заради расизъм. Британецът беше нарече "малък черен човек" от легендата Нелсън Пике.