Шефът на "Мерцедес" Тото Волф смята, че 5-секундното наказание на Люис Хамилтън в Гран при на Австрия, което го лиши от подиума, е твърде строга санкция.

Световният шампион се бореше с пилота на "Ред Бул" Алекс Албън за втората позиция и двамата се удариха в четвърти завой. Тайландецът се завъртя и остана в дъното на колоната, след като неговият колега не му остави достатъчно място за изпреварване.

Стюардите разследваха инцидента и решиха, че вината е на Хамилтън, за което той получи 5-секундното наказание. То го лиши от място на подиума, след като в последната обиколка Ландо Норис направи най-бърза обиколка и стана най-младият британец на почетната стълбичка в историята на Формула 1.

Говорейки за инцидента, Волф обясни, че Хамилтън е нямало как да направи нещо по-различно в ситуацията.

"Стюардите винаги са в трудна позиция и трябва да вземат правилното решение. Не мисля, че това беше лош ден за Люис и за отбора. Очевидно след трите места наказание, които получи сутринта за стартовата решетка, това си е удар в брадичката за нас.

В състезанието, от моята гледна точка, наказанието е твърде строго. Гледахме видеото няколко пъти. Люис взима завоя и Албън имаше 40% от пътя на свой ред да завие. За мен решението не е оправдано, но разбирам сложността на работата на стюардите. Някои от решенията отиват в твоя полза, други не", смята Волф.

На свой ред Албън заяви, че ударът го е лишил от първа победа във Формула 1. За втори път му се случва катастрофа с Хамилтън да го лиши от място на подиума, след като това се случи и в Бразилия миналата година. И тогава Люис бе наказан с 5 секунди.