Съдебна битка за милиони се задава във Формула 1 след наложените санкции и забрани срещу Русия в спорта.

ФИА изключи всички руски пилоти от международните състезания, а сред тях бе и Никита Мазепин от отбора на "Хаас" във Формула 1.

Големият проблем бе, че бащата на Никита - милиардерът Дмитрий Мазепин, който е прекалено близък до Кремъл, също напусна спорта, а именно той чрез компанията си "Uralkali" бе основният спонсор на "Хаас".

Всъщност точно това солидно спонсорство бе и единствената прична синът му Никита да е пилот от Формула 1, не блестящият му талант и успехи.

Санкциите изхвърлиха фамилията от спорта, но проблемът за "Хаас" е, че отборът е получил огромна част от заложените в спонсорския договор суми предварително.

Става въпрос за 13 милиона долара, които американският отбор е получил предварително от "Uralkali".

Естествено, че "Хаас" отрече да има някакво нарушение на правилата, позовавайки се на клауза в договора, че компанията спонсор няма право да нарушава имиджа на тима.

Според адвокатите на "Хаас", близките връзки с Кремъл са именно нарушение на имиджа.

Отборът дори е готов да контраатакува с дело за пропуснати ползи, които се изразяват в 8,6 милиона долара от остатъка на техния договор.

Ако няма компромис между двете страни, то съдът ще трябва да решава какъв да е изходът на казуса. Близките до Формула 1 експерти предвидиха, че ако се наложи "Хаас" да връща 13 милиона долара накуп, това на практика ще означава и фалит за отбора.