Някои ще си спомнят мачовете с тъга, породена от това, че техният тим не е стигнал до желаното място. Други пък ще ги държи дълго радостта, която са изпитали от мачовете в Полша и Украйна.

Наред с всички футболни страсти, след надпреварата се правят всевъзможни статистики. Предлагаме ви по-интересната част от тях, цитирани от ТопСпорт. 

* Руският национален отбор бе най-лекият по килограми и най-ниският на надпреварата. Средната тежест на играчите е 73,1 кг., а височината 180,7 см. Другите страни, които не блестяха с ръст бяха Испания и Франция. Тяхната средна височина обаче е с половин см. повече от тази на Русия.

* Това първенство остана в историята след като бе счупен рекордът за участие на най-млад играч. Холандецът Джетро Вилемс, който бе на 18 години и 71 дни при своя дебют на европейската сцена, измести от първото място Енцо Шифо. Белгиецът дебютира през 1984 г., но с половин месец по-възрастен от Вилемс.

* За първи път в историята на Европейското първенство има цели шестима голмайстори. Всички те вкараха по три гола, но за стрелец номер 1 на турнира бе определен Фернандо Торес, заради фактът, че се разписа във финала с Италия.

* Кристиано Роналдо струва повече от целите отбори на Полша, Дания, Гърция и Ирландия.

* Повече от половината голове в Евро 2012 бяха отбелязани с десния крак.

* Най-продуктивните минути, в които са се случили най-интригуващите събития в мачовете са били в отрязъците между: 18-ата минута до 23-ата, 35-ата до 41-ата, 51-ата до 56-ата и 86-ата до 90-ата.

* Има само един гол, паднал в резултат на пряк свободен удар. Това е попадението на Андреа Пирло срещу Хърватия в груповата фаза.

* Най-споменаваното име в световните медии бе това на Марио Балотели. Следва го Кристиано Роналдо, Андреа Пирло и Андрей Аршавин заедно с Алан Дзагоев.