Поставеният под номер 2 Федерер победи французина Беноа Пер със 7:6(5), 6:4 за 88 минути и ще се опита да спечели първа титла след загубите в спора за трофея през 2003 и 2006 година.

31-годишният швейцарец първи допусна пробив в седмия гейм, но веднага го върна, а в тайбрека показа по-високата си класа и спечели със 7:5 точки. Във втората част Федерер проби за 2:1 и до края запази предимството си, за да се класира за първи финал през сезона.

"Мачът не беше лесен. Срещу него се играе трудно. Той е много висок и има сериозен обхват, а на моменти сервира наистина страхотно. Беноа притежава много богат набор от удари, които го правят неприятен съперник. Радвам се, че успях да спечеля в два сета", коментира Федерер, цитиран от БТА.

На финала швейцарецът ще се изправи срещу шесткратния шампион Рафаел Надал (Испания), който елиминира Томаш Бердих с 6:2, 6:4 в другия полуфинал. Това ще бъде двубой номер 30 между двамата, като Надал има 19 победи досега.

Федерер пък ще се опита да спечели едва за трети път в 15 опита на клей срещу испанеца. Надал е рекордьор с 23 титли от турнирите "Мастърс", а швейцарецът има с две по-малко.