След кандидатурите на Мишел Платини, Али бин Ал-Хюсеин и Дейвид Нахид, такава отправи и бившият медиен директор на централата. Като основен аргумент за това си решение французинът посочи, че според него в момента организацията се намира в сериозна опасност предвид множеството скандали в последните няколко години.

"Още в понеделник вечер изпратих моята кандидатура във ФИФА. За мен това е една вълнуваща мисия", заяви Шампан в интервю за "The Associated Press", цитиран от БТА. 

Сред основните аспекти, изложени в неговата програма, е била модернизацията на управление на централата. Също така и е разгледана възможността за използването на видео повторение в помощ на съдиите.

"Трябва да спасим ФИФА и ролята на централата като управляващ и преразпределящ орган, защото в момента тя е в опасност. Освен това трябва да възстановим доверието към ФИФА, както и да се подготвим за предизвикателствата, които предстоят", допълни Шампан.

Крайният срок за подаване на кандидатури за президентския пост е 26 октомври. Вотът ще се проведе на 26 февруари догодина.