Победата бе общо 39-та поредна за Джокович и му осигури 7-ма титла за сезона. Двубоят на централния корт във Вечния град започна с близо 3-часово закъснение, породено от дъжда над Италия.

Двамата претенденти показаха извънземно ниво на игра още от първата точка и показаха, че който й да спечели титлата ще бъде заслужено. Победителят обаче трябва да е един и това е непобедимия Новак Джокович. И в двата сета Ноле първи стигаше до пробив, Рафа съумяваше да "върне жеста", но за повече световният номер 1 нямаше сили.

Благодарение на триумфа в Рим Джокович се доближава "опасно близо" до цел номер 1 - първото място в ранглистата. Съдбата на лидерската позиция в света ще стане ясна съвсем скоро - на "Ролан Гарос".

Във френската столица Надал има да защитава титла, а Джокович "скромен" 1/4-финал. Любопитното е, че това четвърти финал Джокович - Надал от началото на годината, като сърбинът записа четвърта поредна победа. Преди турнира в Рим, двамата спореха за титлите от "Мастърс" сериите в Индиън Уелс, Маями и Мадрид. По-рано през деня във финала при жените Мария Шарапова вдигна трофея след двусетов успех над Саманта Стосър.