Самолетът Як-42, на борда, на който пътуваха хокеистите от ярославския отбор "Локомотив" се разби на излитане от летище "Туношна" в Ярославска област. Тимът е пътувал към Минск, където утре трябваше да се играе двубоят от първи кръг на Континенталната хокейна лига между Динамо Минск и Локомотив Ярославл.

По данни на министерството на извънредните ситуации на борда са пътували 45 души - 37 пасажери и осемчленен екипаж. Двама от тях - хокеистът Александър Галимов и членът на екипажа Александър Сизов са живи, но са в изключително тежко състояние. Касатонов изказа съболезнованията си на близките на жертвите на трагичния инцидент.

Днес в Рига се проведе шествие в памет на загиналия латвийски хокеист от Локомотив Карлис Скрастинш. По данни на полицията на траурното шествие в Рига се събраха около 300 души. До късно вчера вечер в спортния комплекс на Локомотив Арена 2000 продължаваха да прииждат опечалени фенове на тима, за да оставят цветя в памет на загиналите.

Президентът на Чехия Вацлав Клаус изрази дълбоки съболезнования на семействата на загиналите трима чешки хокеисти от отбор Локомотив, съобщи ръководителят на пресслужбата на чешкия президент Радим Охват.

"Аз съм дълбоко потресен от трагичната новина за самолетната катастрофа в Ярославл, при която загинаха десетки хокеисти от цял свят, сред които и трима чешки - Ян Марек, Йозеф Вашичек и Карел Рахунек. Като държавен глава чувствам дълбока загуба и изразявам дълбоки съболезнования на техните семейства и роднини", каза още Клаус, цитиран от БГНЕС.

Съболезнавания изказа и чеченския президент Рамзан Кадиров.

"Ние сме потресени от трагедията. Днешният ден стана черен не само за хокея, но и за цялата страна".

Тази самолетна катастрофа е една от най-тежките за националния спорт след тази с ташкентския клуб "Пахтакор". /На 11 август 1979г. футболистите от клуб "Пахтакор", пътуват от Ташкент за Минск в самолет Ту-134, който се сблъсква с друг самолет, пътуващ от Челябинск към Кишинев. Загиват 178 души, от които 17 - футболисти.

Председателят на Европарламента Йежи Бузек също изрази съболезнования за жертвите на катастрофата при Ярославл. "Дълбоко съм опечален от тази трагична катастрофа. Това е човешка трагедия, а също и голяма загуба за света на спорта и хокея", се казва в изявление на Бузек.