Европейският клубен шампион Челси получи решаващи 81 дни, в които може да се осъществи спасителната продажба на клуба.

Ако в този срок сделка не се осъществи, може да сдигнем до безпрецедентната ситуация действащият шампион на Европа и Света да обяви несъстоятелност и да фалира.

До този стряскащ сценарий се стигна заради наложените на Роман Абрамович санкции. Всички негови авоари бяха замразени, като сред тях е и футболния Челси.

Притеснителното за клуба е, че той няма право да регистрира никакви приоди, защото това ще означава приход за Абрамович и нарушение на санкциите. Така Челси ще трябва да работи само с наличните си оборотни пари в следващите месеци.

Вече най-големият спонсор изостави лондончани, а предвид блокираните продажби на играчи, билети и фенски артикули, не е ясно колко дълго Челси ще може да функционира по този начин.

Единственото спасение изглежда продажба преди изтичането на специалния лиценз, който правителството издаде на клуба.

Той изтича на 31 май, а при сегашните обстоятелства и собствеността на Абрамович, клубът може и да не получи професионален лиценз за новия сезон.

Въпросът е как ще се осъществи тази продажба, след като самият Абрамович не може да я ивърши по силата на санкциите.

Медиите на Острова твърдят, че единственият вариант пред "сините" е да поискат своята продажба от правителството, което може да предприеме подобни действия в извънредни ситауции, когато става въпрос за обект от голяма обществена значимост, какъвто е Челси.

При такъв вариант клубът може да бъде продаден, а всички срества ще постъпят в държавната хазна, не в джоба на Абрамович.