Националният отбор на Екваториална Гвинея преживя болезнено дежавю, след като ФИФА наказа страната с две служебни загуби. Причина за това е участието във въпросните двубои на звездата и капитан на тима - Емилио Нсуе, който е играл неправомерно спрямо правилата на световната централа.

В местната федерация изглежда не са си научили урока, защото преди 11 години страната пак бе санкционирана и причина за това и тогава бе Нсуе. 34-годишният десен защитник има 34 мача за африканската страна, в които е вкарал впечатляващите 22 гола, а това го прави голмайстор №1 в историята на националния тим.

Нсуе вкарваше победните голове при успехите с 1:0 срещу Либерия и Намибия през ноември в световните квалификации, но в крайна сметка на Екваториална Гвинея са присъдени две служебни загуби с по 0:3. Същата случка се разигра и през 2013 година, когато в квалификациите за Мондиал 2014 заради неговото участие отново имаше санкции и победите срещу Кабо Верде (2:1 и 3:0) бяха анулирани и пак се стигна до служебни поражения.

Футболистът е роден в Испания и е бивш юношески и младежки национал на страната, но на ниво мъжки футбол избра да играе за африканците.

И докато ФИФА санкционира страната, то АФКОН (Африканската конфедерация) няма проблем с Нсуе и той игра за Екваториална Гвинея на последния турнир за Купата на Африка, където дор истана голмайстор и взе "Златната обувка" с 5 гола.

След това обаче той напусна лагера на националния тим със скандал.

Освен двете загуби с 0:3, Нсуе получи и санкция от световната федерация да не играе международен футбол за период от шест месеца.