Антонио Конте насърчи Италия да влезе без страх в неделния финал на Евро 2020 срещу Англия. Треньорът, който преди два месеца изведе Интер до първа титла от 11 години, а сега е вече свободен на пазара, бе начело на Италия преди 5 години.

Но не успя да мине четвъртфинала на Евро 2016, победен след дузпи от Германия. Италианците и тогава загатнаха за големи неща, елиминираха и шампиона Испания, но... не стигнаха до мача за титлата.

Конте коментира пред "Гадзета дело спорт" турнира дотук и какви са шансовете на "скуадра адзура" за триумф.

"Италия напълно заслужи да е на финала - каза 51-годишният треньор. - Това е най-завършеният отбор на Европейското първенство. Справя се във всякаква ситуация и с топката в негово владение, и без нея. Има идея, идентичност и стил. Адаптира се към противниците си отлично.

Срещу Испания на полуфинала нашият противник не доминираше, както чета и слушам. Да си по-добър означава да си по-опасен, да имаш повече ситуации, да поставиш повече пъти на изпитания тяхната защита и вратар. Не съм убеден, че Испания е превъзхождала Италия в тези показатели.

Манчини е направил отбор, който е подготвен за всичко и ще е много трудно някой да го победи."

Конте говори и за Англия, съперникът на италианците в неделния финал.

"За разлика от Испания, този тим е далеч по-конкретен и директен в подхода си има ясен план - анализира Антонио. - Целта е постоянно да те поставят в ситуация един на един, човек срещу човек. Обикновено това става на фланговете. Физически са много силни, особено Райс и Филипс в центъра. Имат баланс, имат идея.

Хари Кейн е виждан като голям голмайстор, но той е много повече от това. Само вижте начина, по който изработи първия гол срещу Дания. Слабото място? За мен това е единствено по-бавното изнасяне на топката спрямо Испания, да кажем. И това, че могат да сбъркат при интензивна преса."

И все пак - как треньорът вижда финала?

"Италия няма от какво да се страхува. Англия е вероятно отборът, с който най-малко бихме искали да играем на финала, но... това е.

За мен опитът ще е решаващ, а виждам повече опитни играчи в италианския състав. Ние знаем как да играем финали и как да ги печелим, а те - все още не."