Нидерландецът Майк ван дер Руст е човекът, който ФИФА прати у нас, за да подготви въвеждането на системата ВАР в родния футбол.

Той отговаря най-вече за подготовката на родните съдии, както и тестването на самата система.

Очаква се ВАР да влезе в Първа лига само след два месеца, за началото на плейофната фаза от настоящия шампионат.

Пред сайта на БФС, Майк ван дер Руст разкри как върви подготовката на реферите, като сподели, че тренировките и упоритата работа са ключът към нормалната работа на системата.

"ВАР е изключително деликатна материя - необходимо е дълго време за тренировки и подготовка, преди съдиите и видео асистентите да бъдат готови за мачове на живо. Тукашният екип начело с Петър Петров работи чудесно заедно с инструкторите. Те през цялото време напътстват и помагат арбитрите и ВАР асистентите за усъвършенстването им, а фокусът е върху протокола, комуникацията и следването на конкретните процедури.

На съдиите са необходими доста време и енергия за да научат всичко това и да свикнат, защото работата с ВАР изисква много опит, а опитът не се купува от супермаркета. Трябват мачове и много тренировки, докато в даден момент бъдат готови за сериозен мач; а във футбола, и особено в съдийството, след края на мача винаги може да има интерпретации. Някои хора ще кажат, че е имало дузпа, други - не.

Съдията трябва да вземе решение. Ако той прецени, че има дузпа, след футболната среща ще има дискусии; хората, които не са съгласни с решението на съдията, ще питат защо видео асистентите не са го информирали. Защото интерпретацията във футбола и в съдийствто винаги ще я има. Дискусиите ще продължат. Това, което искаме е да елиминираме, са големите грешки.

Ситуацията при дузпа е същата. Съдията отсъжда дузпа, но ако е симулация, асистентите ще го отбележат на екраните и ще поискат от рефера да види още веднъж положението. Но има и ситуации, които подлежат на обсъждане - дали наистина е категорична дузпа или е симулация, защото контактът е такъв, че е спорно дали нарушението е от страна на защитника или преиграване на нападателя. Това винаги ще го има. Засега се работи усилено за подготовката на съдиите и турнирът в Бояна е много добър шанс за тях да практикуват. Той също така е добра възможност за "бъдещето", защото младите играчи трябва също да свикнат с мачове със системата.

Що се отнася до различните настроения във футболните среди по отношение на въвеждането на ВАР у нас, специалистът е категоричен: "Оптимист съм! Работи се усилено и резултатите ще дойдат. Във всеки мач може да има ситуация, за която след края на срещата да си кажеш, че е била трудна за отсъждане, а поради различни причини съдиите ще са се справили по различен начин. Но както вече казах, хората се трудят адски сериозно и това ме изпълва със задоволство. Дали съдиите и ВАР асистентите ще бъдат готови, ще разберем в бъдеще. В момента те реферират не мач от Първа лига, а турнир за юноши, който не се излъчва по телевизията, няма голям интерес, различно е. Резултатите ще станат ясни, когато започнат реална работа в мачовете от професионалния футбол, където всичко може да се случи. Обикновено, когато въведем ВАР в някое първенство се вижда, че хората по трибуните или пред телевизорите се оплакват. Това е поради липсата на разбиране на протокола. Например - съдията отсъжда корнер, но всъщност трябва да е удар от вратата - и, ако при този корнер се отбележи гол, феновете са недоволни, че видео асистентите не са поправили съдията. Но това не е позволено.

Съдиите в контролната зала може да са на мнение, че в дадена ситуация дузпа няма, но главният арбитър да види повторението и да не се съгласи с тях. Той е този, който е отговорен за окончателните решения. В положенията за потенциален червен картон, при дузпа, ситуации, които позволяват интерпретации, главният съдия трябва да види повторението и да прецени лично. Комуникацията също има съществена роля. Важно е съдиите да общуват правилно по време на мача, когато е необходимо, и да си дават един на друг основната информация. Когато съдията отсъжда нещо, трябва да информира VAR асистентите за какво точно се отнася, та да имат възможност те да реагират в случай на съмнение", сподели той.