Южна Корея е финалист на декемврийския Мондиал 2022, след като спечели гостуването си на Сирия днес с 2:0 и е недостижим в група А от квалификационната зона "Азия".

Отборът е на второ място с 20 точки, лидерът Иран също е финалист на Световното първенство с 22.

В последните два кръга от квалифициите битката ще е за третото място, което дава право на бараж. Сега на него е ОАЕ с 9 точки, Ливан има 6, а Ирак е с 5. В края на март Ливан приема пълния аутсайдер и отпаднал вече тим на Сирия, докато Ирак е домакин на ОАЕ.

Корейците спечелиха с голове на опитните Ким Ин Су и Квон Чан-Хун, с които подпечатаха катарските визи. Това е абсолютният гранд на континента във футбола, когато става дума за национални отбори. Корея не е пропускала Мондиал от 1986-а, което означава, че отива на десетите си поредни финали!

Невероятно постижение, което нарежда тази страна непосредствено след Испания (11 поредни) и Аржентина (12), а по-напред са само Германия (17) и Бразилия (21). Селесао е и единственият отбор, който никога не е пропускал Световно първенство по футбол.

И един любопитен детайл - дебютът на корейците е през 1954-а в Швейцария, когато губят двата си мача с 0:9 от Унгария и 0:7 от Турция.

Следващото участие идва през 1986 г. в Мексико, където записват и първата си точка - при 1:1 срещу България. От онзи Мондиал до тазгодишния, Република Корея не е пропускала участие.

За сравнение - ние сме играли на две световни за този период, а през 1986-а онова реми се прие, едва ли не, като трагедия.

В другата група А води Саудитска Арабия с 19 точки, Япония има 18, а Австралия е с 15, след като не успя да победи Оман като гост (2:2). Тези три тима ще решат в последните два кръга кой отива директно на Мондиал и кой - на бараж. Този плейоф пък е между двата трети състава от група А и група В, които в един двубой ще определят последния пети финалист от Азия.