Българският футболен съюз очаквано бързо излезе с реакция след днешното решение на Софийския градски съд.

Съдът не уважи жалбата на футболната ни централа, като нареди провеждането на Конгрес за избор на нов президент на 12 октомври.

Въпреки, че от БФС бяха пуснали жалба срещу това решение, сега официално обявиха, че Конгрес ще има, като заявиха, че ще предпазят родния футбол от изпадане в ситуация на безтегловност.

Ето какво написаха от родната централа:

"Въпреки безпрецедентната ситуация в българския футбол, породена от опитите той да бъде дестабилизиран и употребен заради нечии лични интереси, Българският футболен съюз уведомява своите членове, че ще проведе насрочения от Софийски градски съд конгрес на 12.10.2021 г., от 10:00 часа в Зала 1 на НДК, в съответствие със своите правомощия и според Устава на БФС, УЕФА и ФИФА.

Всички членове на БФС с право на глас ще бъдат информирани в срок за процедурите по излъчване на делегати. Легитимното ръководство на БФС призовава всички футболни клубове да проведат събранията си за определяне на делегати свободно и без да се поддават на външни влияния и намеси, в това число - и политически такива.

Изразяваме категоричната си готовност да съдействаме на всеки клуб при установяване на директен натиск или вмешателство от лица и комитети с нездрави управленски амбиции.

С тези си действия Българският футболен съюз отново подчертава намерението си да осигури спокойствие във футбола ни и да го предпази от опасна безтегловност от позицията си на единствен легитимен и компетентен орган с правомощията да го направи".