Бразилия ще бъде домакин на второ поредно издание на Копа Америка. Провеждането на най-старата международна футболна надпревара бе поставено под сериозен въпрос, след като домакинството на Аржентина бе отнето заради пандемията от COVID-19.

Споменаваните в медиите възможности за спешно преместване включваха Чили и дори САЩ, но не и Бразилия. В крайна сметка обаче страната пак ще приеме най-добрите на континента - за шести път в историята си.

Така за едва втори път откатко турнирът съществува, една и съща страна ще домакинства в последователни издания на състезанието. За последно това се случва през 1923 и 1924, когато домакин е Уругвай.

“КОНМЕБОЛ благодари на бразилския президент Жаир Болсонаро и на неговия екип, както и на бразилската конфедерация по футбол за това, че отвориха вратите на страната си. Южна Америка ще блести с всичките си звезди в Бразилия”, гласи официалната позиция на южноамериканската футболна конфедерация.

Първоначално Колумбия трябваше да домакинства зааедно с Аржентина, но събитията там доведоха до отнемането на тази отговорност, а след това нещо подобно се случи и с аржентинците.

Освен обичайните десет на брой участници от Южна Америка, тази година в Копа Америка трябваше да вземат участие и Катар и Австралия, които обаче се отказаха по-рано през годината.