Славия (Прага) обяви, че защитникът Онджей Кудела няма да пътува с групата за мача срещу Арсенал в четвъртък. Гостуването в Лондон е първи четвъртфинал в Лига Европа, а реваншът е седмица по-късно в чешката столица.

Славия аргументира отсъствието на Кудела с "контузия и заболяване едновременно", но чешките медии вече се усъмниха в това.

Във Великобритания също има намеци, че отсъствието на титуляра в отбора от Прага не е свързано с физическото му състояние.

Онджей бе набеден за расист от играчите на Рейнджърс след мача от миналия кръг в Глазгоу, в който Славия спечели с 2:0 като гост. Тогава той каза нещо на Глин Камара от домакините, а това възпламени конфликт на терена, продължил няколко минути.

Финландският халф на Рейнджърс се оплака от расистка обида, а няколко негови съотборници потвърдиха, че са чули Кудела да използва думи, обиждащи Камара за цвета на кожата му.

Разбира се, Славия отрича, както и самият играч. Но УЕФА разследва инцидента и ако установи, че чехът е виновен, той ще бъде наказан за няколко мача. Сега има право да играе, но явно в клуба му са преценили, че може да стане обект на провокации при гостуване на Острова. Там скандалът продължава да е водеща тема.

Има и друг проблем - британската полиция предупреди, че Кудела ще бъде повикан на разпит, ако влезе в страната за двубоя с Арсенал.

Куриозно, той бе на територията на Великобритания миналата седмица, когато игра за националния тим срещу Уелс в световна квалификация (1:1). Но не бе разпитван.