Сър Тревър Брукинг, голяма фигура в английския футбол от 70-те и 80-те години, днес е човек с много важна роля във Футболната асоциация на родината на играта. Той оглавява комисията към ФА, която провежда процеса по избиране на треньорите на всички национални отбори от детски, юношески до мъжкия.

Брукинг говори тази сутрин пред BBC за това как е селектиран Гарет Саутгейт и какви са ключовите промени, които той е предприел за петте години начело на отбора.

Защото Англия постигна успехи, които дълги години бяха мечта за този тим - полуфинал на Мондиал 2018 (първи от 1990 г.), място във финалната четворка на Лигата на нациите, а сега и финал на Евро 2020 (първи изобщо).

"Харесах го от самото начало, когато го назначихме за селекционер на отбора до 21 години - разкри сър Тревър. - Имахме сходни виждания и бяхме много разочаровани, че отборът не постига резултатите, за които имаше потенциал. Той има визия за играта, сходна на повечето европейски страни - с пасове и изнасяне на топката по земя, а не с дълги топки и физическо присъствие.

Беше ужасно трудно да пътува и да проведе хиляди разговори с академиите на отделните клубове, за да ги убеди, че в националния отбор ще се взимат футболисти, които са способни да играят в такъв стил. Но не спря да го прави. Смятам, че за тези общо 8 години в младежкия и първия тим, Гарет промени и много от философиите на отделните клубове. Те знаят, че това е пътят да развиват играчите си.

Построяването на футболния център "Сейнт Джордж" в Бъртън бе ключов момент. Той ни даде възможност да съберем заедно всички - младите ни играчи от възрастите под мъжката, треньорите, медицинските екипи, психолози... Саутгейт понякога опитва тренировъчни занимания, в които вкарва някои играчи от отборите до 21, 19, че дори и 17 години. Пуска ги при мъжете, да влязат в динамиката и натоварването.

Всички там се познават, заедно са с дни преди мачове и турнири. Тази база създаде нова атмосфера, която се доближава до клубните тимове. А това е ключово за един национален отбор, всички да са близки и задружни.

Гарет насърчи хора като Санчо и Белингъм (и двамата в Борусия Дортмунд, сега Санчо премина в Манчестър Юнайтед) да отидат да играят зад граница, и то съвсем млади. Когато те го търсиха за съвет, той бе убедителен - отидете, това е друга култура и само можете да научите повече. И сега те са далеч по-добри играчи, отколкото бяха.

Естествено, бе ясно, че няма как да печелим всеки мач. Но кога сме го правили? Ние не успяхме дори със златното поколение на Бекъм и останалите... Сега имаме постоянство, имаме вяра и утвърдена стратегия, която носи успехи. Титлите на Англия в последните 5 години на всички възрасти са повече, отколкото за предишните 25 заедно.

В неделя можем да спечелим, но и да загубим. Това е финал - всичко може да се случи. Не бива да се разглежда като мач, с който свършва светът. Италия е чудесен и много опитен отбор. Но Англия на "Уембли" пред нашата публика никак няма да е лесен съперник. Ще бъде фантастичен мач, страхотна атмосфера, нямам търпение.

Гарет е смел треньор, но виждам същото и в Манчини. Те успяха за няколко години да преобразят отборите си. Затова и заслужават да са на последния мач от турнира.

Каквото и да стане в неделя, аз мога да гарантирам едно нещо. Със Саутгейт начело и хората, които са ангажирани в цялата система на ФА с националните отбори от 11-годишните до върха, следващото десетилетие ще донесе още финали. Бъдете сигурни, това няма да е последният."