При изключителни тежки условия за футбол, на снежен и доста разкалян терен, Ботев (Враца) прекъсна серията си от шест поредни загуби в Първа лига.

Серията приключи с победа от 2:0, при това срещу един от лидерите в шампионата в лицето на Локомотив (Пловдив).

Двубоят на "Христо Ботев" започна с 15 минути закъснение, защото теренът трбябваше да бъде почистен от обилния сняг, а заради наличието на оцветени в червено очертания на терена, системата ВАР не работеше за засадите в днешния мач.

По ирония на съдбата, точно когато ВАР не се използваше за засади, цели три попадения на гостите бяха отменени именно поради тази причина - засада.

Първите два от тези отменени гола бяха в рамките на началните 10 минути от двубоя, като първото положение бе доста "тънко", докато при второто нямаше съмнение, че Димитър Илиев е в нередовна позиция.

И въпреки по-доброто начало на гостите, Ботев откри резултата в 21-ата минута, когато Браян Переа центрира, а Даниел Генов с глава се разписа.

Любопитен факт от днешния мач е, че въпреки ужасяващите условия за игра, пред двете врати имаше доста удари и положения. Повече дори от някои мачове на "Христо Ботев", играни при далеч по-приятни условия.

В 54-ата минута трети гол на Локомотив бе отменен заради засада, като това бе най-категоричното и безспорно отсъждания от трите, а само атака по-късно Ботев вече водеше с 2;0.

Голът вкара Марко Мажуга с диагонален шут в близкия ъгъл, при който огромна вина за допуснатото попадение имаше стражът на гостите - Динко Хоркаш.

До края Локомотив имаше още няколко страхотни положения, но гол не падна, което означаваше седми мач без победа от последните осем за доскорошния лидер в класирането.

Кризата откъм резултати в Локомотив е наяве от вече над месец, а това бе първото поражение на тима във Враца от 11 години насам.

Ботев пък бе отборът в най-слаба форма в елита - 6 поредни загуби и 7 мача без успех, като врачани успяха да победят за първи път от слънчевия 22 септември, когато на стадиона във Враца бе победен Берое.