Екипите, с които футболистите на Украйна ще играят на предстоящото Европейско първенство, разбуниха духовете в Русия и разгневиха Москва. Руснаците са скандализирани от конкретен детайл върху екипировката на украинските национали.

На гърдите на футболистите на Андрий Шевченко са очертани границите на полуостров Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 година. От руска страна смятат територията за своя, но това не среща цялостно международното одобрение и напрежението продължава да е високо.

Това не е единственият мотив, който разяри Русия. Контурите на картата на страната включват както Крим, така и Донецк и Луганск, които са контролирани от проруски сепаратисти в момента.

Освен това на фланелките присъства и популярния лозунг "Слава на Украйна" - патриотичен призив, използван по време на протестите в страната през 2014 година. Слоганът е изписан на гърбовете на екипите.

Снимка: Facebook

"Вярваме, че силуетът на Украйна ще даде сила на играчите ни, защото те ще се борят и ще играят за цялата страна", гласеше лаконичният коментар на Андрий Павелко, който е шеф на украинската футболна федерация.

Депутатът от Руската дума Дмитри Свишев нарече този ход на Украйна "политическа провокация" и "напълно неуместен ход".