Англия срещу Дания на "Уембли", 22 часа.

Залогът е място на финала на Евро 2020 и кой ще се изправи срещу Италия в неделя на същия стадион, в същия час. Днес срещата ще гледаме по Нова и Диема спорт 3, а светът ще очаква същото представление, каквото видяхме във вторник вечер от испанци и италианци.

Вторият полуфинал изглежда с по-ярко изразен фаворит. Англия е такъв за букмейкърите още от старта на турнира, а и пристига на този етап без още да е допуснала дори гол във вратата си.

Дания пък пише поредната си приказка като по Ханс Кристиан Андерсен. Такава, от каквато ти напират сълзи в смес от радост, тъга и умиление. Гордите момчета с червените екипи преодоляха огромния шок от случилото се с Кристиан Ериксен на старта на турнира, за да са на полуфинал. И продължават да мечтая.

Англия пък се надява да "няма нищо гнило в Дания", ако можем да перифразираме и свалим до нивото на един футболен мач фразата от Марцел към Хорацио в непреходния "Хамлет" на Шекспир. Страната-родина на футбола, сънува първа титла на голям форум от 55 години. Тогава финалът пак е на "Уембли" и е победена Западна Германия с 4:2, за да бъде завоювана световната корона.

Преди полуфинала имаше закачки, имаше и малко хумор, но и много сериозна концентрация.

"Как ще се преборите с това, че на трибуните ще има 60 000 англичани, а цялата нация очаква "футболът да се върне у дома"? Това бе въпрос на репортер към Каспер Шмайхел, датския вратар, на пресконференцията вчера.

Разбира се, визира се прочутият рефрен на английската агитка "идва си у дома", който тя пее с надежда вече над половин век.

"Че той бил ли си е у дома?" - пошегува се в отговор вратарят на Лестър. - Печелили ли сте някога Европейското? За световното - знам, но европейска титла Англия, мисля, няма..."

Снимка: AP/БТА

Закачката на Шмайхел не остави равнодушни медиите на Острова, но там фокусът е по-скоро върху техния отбор. В лагера на Гарет Саутгейт изглежда цари невероятно спокойствие и това различава този английски състав от всеки друг преди него.

Преди три години на Мондиала в Русия селекционерът бе изолирал отбора си от цялото напрежение, медийни писания и еуфория, за да стигне до полуфинал. Сега пак е на този етап, като явно нищо от очаквания, исторически препратки, закани и т.н. - толкова типични за страната във футбола, не достига до играчите.

"Те нямат какво да губят, ние имаме - констатира Саутгейт. - Но ние се готвим от дълги месеци за това да сме тук и в това положение. Не сме искали друго. Сега сме на един мач от финала и трябва да го изиграем така спокойно, както го направихме с Хърватия, с Чехия, с Германия и с Украйна на турнира. Тоест - без да допускаме външни фактори да ни отклонят."

Исторически Англия има голямо предимство срещу Дания - 12 победи, пет равенства и 4 загуби. Три от пораженията са обаче през този век.

Само веднъж двата тима са се срещали на голямо първенство, като Англия победи с 3:0 на осминафинал на Мондиал 2002.

Букмейкърите фаворизират "трите лъва" с коефициенти около 1.70 срещу 5.50 за датчаните.