Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас е изпратил писмо до своя колега Буяр Османи преди дебюта на Северна Македония на европейското първенство по футбол, настоявайки за пълно и последователно прилагане на Преспанското споразумение, включително използване на абревиатурите на страната, съобщава кореспондентът на агенция МИА в Атина.

Според дипломатически източници Дендиас е настоял за използване на абревиатурите "NM" (North Macedonia) или "RNM" (Republic of North Macedonia) вместо съкращението "MKD".

В писмото Дендиас посочва, че съкращението "MKD" е неприемливо за Гърция, въпреки че в чл. 1, параграф 3, точка е на Преспанското споразумение се посочва, че кодовото име на Северна Македония в Международната организация по стандартизация остава "MKD".

В контекста на международната практика, на пълното прилагане на Преспанското споразумение, както и на усилията за запазване на позитивната динамика в двустранните отношения, "Северна Македония трябва да използва акронима, който отговаря на нейното име "NM" (North Macedonia) или "RNM" (Republic of North Macedonia), са посочили източниците.

В същото време Дендиас е подчертал, че Федерацията по футбол на Северна Македония трябва да промени наименованието си съгласно предвижданията на Преспанското споразумение.

Дендиас е призовал Османи да се намеси за разрешаване на тези въпроси "в контекста на добросъседските отношения".