Голът на Патрик Шик, който бе определен като попадение на първенството, годината, че и на века, обикаля втори ден новинарските видеообмени и социалните мрежи. Определението "гол на века", между другото, не е наше. Германският "Билд" и английският "Скай спортс" го използваха, за да опишат шута на чеха.

А той заби изключително попадение за 2:0 над Шотландия в Глазгоу, като прехвърли вратаря на домакините Дейвид Маршал от централната линия.

Голът бе изумителен по няколко причини - с разстоянието, от което бе вкаран, разбира се, но не само. Шик не изчака топката на място с подготовка за удар, а беше в движение, като тичаше за контраатака.

И в крачка движение, без да спира да тича и без да овладява топката, по невероятен начин я изстреля с вътрешен удар, тя описа уникална  траектория - и високо над главата на излезлия вратар, но и встрани от обсега му. Едно от повторенията (долу) зад вратата показа, че дъгата бе перфектна - топката излетя като пратена с радиостанция и падна точно под напречната греда.

Освен шедьовър за естети, попадението се оказа и рекордно. Това е "най-далечният" гол в историята на Европейски първенства, като разстоянието между топката при удара и голлинията е било точно 49.7 метра.

Досега в това отношение номер едно бе ударът от 38.6 метра на германеца Торстен Фринг, влязъл във вратата на Нидерландия на Евро 2004 по време на мача от груповата фаза, завършил 1:1.

"Наистина точно това исках да направя - коментира Шик. - Видях вратаря далеч напред от рамката, после вдигнах глава за втори път и тогава стрелях. Бях убеден, че уцеля ли я добре, той няма как да я спаси. Вкарвал съм такива голове в тренировки, а съм опитвал и на мачове."

Патрик е известен с това, че головете му често влизат в класациите.

Правеше го и по италианските терени със Сампдория и Рома, а и в последния сезон с екипа на Байер Леверкузен.

Ние знаем от първа ръка класата му, защото преди 2 години ни "би сам" при гостуването на България в Прага, в мач от европейските квалификации. Тогава поведохме, но два гола на Шик обърнаха мача и чехите ни биха с 2:1.

Снимка: Getty Images