Новият технически директро на БФС и отговорник за националните тимове на България - Георги Иванов Гонзо, даде първото си интервю след встъпването в новата длъжност.

Той говори за плановете си за реформа в родния футбол и треньорската школа към БФС.

Като краткосрочни свои цели легендата на Левски посочи подмладяването на националния ни тим и синхронизирането на работата между всичките ни национални гарнитури.

Гонзо посочи като основна своя цел реформата в треньорската школа, която да доведе до създаването на все повече подготвени млади кадри в треньорството.

"Предизвикателството пред мен е голямо, но се чувствам подготвен на базата на това, което съм постигнал като футболист и впоследствие като директор в различни клубове. Надявам се сега да достигна апогея в работата си.

В краткосрочен план ще унифицираме дейността във всички национални гарнитури така, че да се играе по една и съща система и да се работи по един и същ начин, за да може преходът между юноши, младежи и мъже да бъде плавен. При всички положения трябва да следваме твърдата линия за подмладяване на представителния тим.

Реформи със сигурност ще има, за да произвеждаме повече и повече млади и талантливи специалисти, които да обучават децата. Няма как без добри треньори да вдигнем нивото на подрастващите. Ще стартираме нови програми, като ще включим много повече практически занимания и лектори от чужбина, за да направим така, че дори в малките населени места да се провеждат семинари, чрез които местните кадри да повишат квалификацията си.

 

Смятам, че имаме добри таланти, които тепърва ще разгърнат потенциала си - но всички ние трябва да направим така, че да вдигнем увереността им, като им осигурим обществена подкрепа

Обсъждаме адаптацията на унгарския модел, при който клубовете се стимулират, за да изграждат и развиват млади местни футболисти. Производството на добри български играчи за бъдещето е основният ни приоритет и дори в момента работим активно с представители на УЕФА по различни стратегии в тази сфера.

Мисля, че цялата футболна общественост трябва да похвали амбицията на БФС да е сред първите федерации в Европа, които са се ангажирали с тотално модернизиране на структурите и процесите според стандартите на УЕФА и проекта "Футболни федерации на бъдещето". Не бива обаче да забравяме, че масов спорт няма как да се развива без помощта на Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта. Много е важно тези институции да си съдействат, защото доброто бъдеще е наша обща мисия", сподели той.