На 19 ноември 1969 г. футболът се промени завинаги с постижение, считано за немислимо. То звучи като такова и днес.

В този ден великият бразилски виртуоз Пеле вкара гол №1000 в епохалната си кариера. Много по-рано той вече бе наречен Крал на футбола, но това е мигът, който сякаш разделя играта на "преди" и "след". Вододелен момент, който се случи в мача между любимия му Сантош и Вашко да Гама.

Този емблематичен гол отпреди 50 години идва от дузпа. Даже изпълнена два пъти. И довежда до нахлуване на магическата трева на "Маракана" както на репортерите около терена, така и на феновете.

Пеле е вдигнат високо от своите съотборници, а 25 минути са нужни, за да се поднови играта. Сцени, които обикалят света дори в онази 1969-а, в която телевизията далеч не е превзела все още планетата.

Пеле отдавна вече е национален герой по това време, тъй като е помогнал на Бразилия да спечели световните първенства през 1958-а и 1962-а. Гол №1000 дойде едва, когато бе на 29 години!

Решението за дузпата е спорно и самият Пеле наскоро се пошегува, че ако тогава имаше ВАР, едва ли щеше да изпълни такава. Точно 65 157 души са си закупили билет за този исторически мач, в който Сантош спечели с 2:1, но на трибуните, считат медиите тогава, са около 80 хиляди човека.

И до ден днешен се води спор за реалният брой голове на Пеле, защото немалко от попаденията са из градски и щатски първенства на Бразилия, а през 50-те и 60-те статистиките далеч не са били това, което са днес.

Но две мнения няма, че бразилецът бе един от най-великите реализатори в историята на футбола.

Embed from Getty Images

"Не се нуждая от специално парти, за да празнувам този гол. В името на Бога, хора, нека помогнем на децата и онези, които са в нужда. За мен днес те са много по-важни и сега си мисля каква ще е Коледа за тях.

За първи път в кариерата си бях нервен. Вратарят Андрада е в страхотна форма. Никога не съм чувствал такова напрежение, треперих. Но зависеше от мен и вкарах. Невероятно чувство, стадионът експлодира", казва Пеле след края на мача. Думите му звучат на живо в ефира на националните радиа и се чуват в цяла Бразилия. И разтърсват всички. Той е националното богатство, идолът.

Години по-късно Краля на футбола разказва за среща с деца от Сантош и посланието, което е дал преди своя гол №1000. Посланието е не по-малко силно от самия акт на реализиране на паметния гол.

"Няколко дни преди да вкарам гола, бях в Сантош и видях как деца се опитват да крадат коли. Попитах ги какво правят, а те се опитаха да се оправдаят с факта, че крадат само коли от Сао Пауло. Казах им, че изобщо не трябва да крадат и това бе посланието ми за гол №1000", спомня си бразилецът.

Уточнява, че е трябвало да чака вкарването на този гол, защото е държал да се случи на най- голямата сцена - на "Маракана". Две седмици по-рано той бележи два на Ботафого в приятелска среща, за да докара головете си до 999. После идва мач срещу Баия на 16 ноември.

Embed from Getty Images

"Не искам да ядосвам хората от Баия, но желанието ми бе голът да е в официален мач, така че не стрелях към вратата. Страхувах се, че нарочно ще ме оставят да вкарам", добавя легендата.

Мненията дали наистина това е гол №1000 са различни и до ден днешен не може да се каже със сигурност. В статистиката пише, че Пеле има 1281 гола в 1363 мача, като в това число влизат много приятелски срещи на Сантош. Отборът е предприемал немалко турнета из Южна и Северна Америка, а и Европа. И там попаденията на Пеле не са малко.

И ако това е хилядното попадение в кариерата му, то гол №1000 само за любимия му клуб идва през 1972-а в мач срещу Универсидад де Мексико.

В противоречие с приетото броене в Бразилия, според сайта за официална футболна статистика RSSSF, Пеле има точно 767 гола в 831 официални мача. Тези в приятелски срещи не се броят тук.

Това го оставя на трето място във вечната ранглиста. Пред него са само чешкият нападател Йозеф Бицан, който има 805 гола в 530 мача, както и Ромарио, който е със 772 гола в 994 срещи.

Ако приемем тази статистика за истина, то в момента заплаха за третото място на Пеле са само Кристиано Роналдо със своите 724 гола в 1018 мача и Лео Меси със 708 в 890 двубоя.

Теории сочат, че хора като Роналдо и Меси са вкарали далеч по-малко голове срещу слаби отбори и в незначителни мачове. Но само преди дни португалецът вкара на Люксембург. Седем от головете му с националната фланелка са срещу Литва, по пет срещу Андора, Армения, Латвия и отново Люксембург. Четири са срещу Фарьорските острови. Дали тези противници са по-слаби или по-силни от онези, които Пеле е наказвал в своята ера?

Трудно е да се правят такива сравнения на играчи от различните епохи. Общото е, че головете носят еднаква наслада, най-вече когато са по много.

А Пеле с гол №1000 на днешния 19 ноември остава послание, което футболът никога не забравя.

Кадрите с нахлулите репортери, прекъснатия мач и народната любов към Краля, остават завинаги в историята на играта.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos