Президентът на ФИФА - Джани Инфантино, не спира със своите ексцентрични идеи за радикални промени във футбола.

Под негово ръководство Световната футболна централа увеличи броя отбори на Мондиал, който от 2026-а ще бъде 48. Той все още настоява за провеждането на Световно първенство за клубни отбори, създаде и интерконтинентална купа.

Новото му предложение е Световните първенства по футбол да се провеждат на всеки три години в изцяло нов цикъл. Мондиал на всеки три години, при това в разгара на сезона, както беше ситауцията в Катар.

Първенството в азиатската страна пожъна огромен успех от гледна точка на финански и маркетинг, а силният футбол, обратите и зрелището подпомогнаха това.

Инфантино е убеден, че да проведеш подобен шампионат в разгара на клубните първенства е вдигнало нивото, а рекордните приходини от около 8,5 милиарда долара, допълните са усилили желанието на ФИФА да има Мондиали все по-често.

Според Инфантино, промяната може да настъпи след вековния Мондиал през 2030-а, който да бъде последват от шампионат през 2033-а.

Така с въвеждането на Мондиал на три години, Световно клубно първенство от 32 тима на всеки три години и запазващите се континентални първенства, реално всяка година ще има голям футболен форум.

Това естествено носи зрелище и не на последно място ... пари.

Друг е въпросът дали пренасищането с подобни първенства няма да отнеме от блясъка на всяко едно от тях.