Испания не рони горчиви сълзи за отпадането, а гордо констатира, че отборът се е представил отлично на първенството и е отпаднал, без да бъде надигран.

Нещо повече - медиите в страната подчертават: Светът видя кой играе по-добрия футбол в този двубой!

Дали е субективно, дали е пристрастно... Няма значение. Но няма нито една критика към Луис Енрики е състава му, които са наречени "истински мъже" и се смята, че това е бъдещето на испанския футбол. Отборът е доста млад, пълен с играчи, които са съвсем в началото на кариерата си.

Такъв например е изумителният Педри от Барселона, който още няма навършени 19 години. Той е претендент за играч на турнира, и то не само в тима на Испания.

"С гордост", констатира "Марка" от първата си страница, а в коментара си изданието пише:

"Енрике не се отказа Испания да играе като Испания. По-добре да умреш така, отколкото като опитваш да излъжеш себе си и света, че играеш футбол. За разлика от други отбори на турнира, нашият си тръгва без реално да бъде победен и надигран. Дузпите... Ех, там всичко става. Видяхме го с Швейцария, когато се радвахме ние. Сега се радват италианците."

Каталунският "Мундо депортиво" е на същата вълна (а това не се случва често).

"Смърт по достоен начин", пише вестникът. Похвалите за смелостта на Луис Енрике да смени схемата, да остави нападателите си на скамейката и тотално да отнеме инициативата от много силния италиански отбор, са много.

След провалите на три поредни турнира - Мондиал 2014 и 2018, както и Евро 2016, сега испанците спокойно могат да гледат към Катар 2022 с оптимизъм. Проблемът остава един - головете, които идват от какви ли не източници, само не и от нападателите. Но за един от тях също е време за изкупление, въпреки че изпусна решаваща дузпа на "Уембли".

"Извинението на Мората", пише "Ас". Вестникът акцентира върху това, че Алваро - толкова хулен и критикуван, е влязъл в боя страхотно, дал е надежда на испанците с гола си и е показал на всички стойността си за този тим. "Никой не би следвало да каже лоша дума за него, той просто затвори устите на тези, които го обиждаха", пише изданието.

Както винаги, Луис Енрике бе емоционален в анализа си след мача.

"Ако се налага да сложа оценки на играчите си, тя всъщност е само една - отличен за всички. Шест минус, защото не спечелихме титлата. Иначе щеше да е пълен отличен - шестица. Мисля, че играхме великолепно - каза селекционерът, минал през водопад от критики за своите решения в последните седмици. - Претенции нямам, имам само похвали.

Постоянно се питате - дали можеше да бъде по-зле или по-добре с играчите, които ги нямаше днес в състава? Или пък тези, които не дойдоха на първенството. Трудно е да се каже. В моя отбор има футболисти, които се намират в конкретния момент в пика на формата си. И така ще бъде винаги. Бих искал да отида на Световното първенство в Катар с толкова силен отбор, какъвто имаме днес. Но кой знае какво ще се случи?

Всички ние трябва да се научим да побеждаваме и достойно да губим. Затова искам да поздравя Италия за успеха. Ще се приберем с ясното съзнание, че сме били един от най-силните отбори на този турнир.

Мората има проблем с тези неща (за критиките към него - б.р.). Имаше и малка мускулна болка преди мача. Но сам поиска да изпълни дузпа и това говори достатъчно за характера му. Разбира се, че ще уважа искането му, защото аз съм го подкрепял винаги и ще продължа да го правя. Алваро преживя много трудни моменти по време на целия турнир. Днес бе брилянтен, просто фантастичен.

Казах в началото, че сме един от осемте отбора, които могат да спечелят титлата. И не съм сгрешил."

Снимка: Getty Images