Жени ще ръководят мачове на Световното първенство по футбол за мъже за първи път в Катар тази година. ФИФА публикува списъка със съдиите и в него има три дами главни рефери и три помощник съдии, които ще бъдат част от световното първенство от 21 ноември до 18 декември.

Наряди за мачовете ще получат съдиите от нежния пол Стефани Фрапар от Франция, Салима Мукансанга от Руанда и Йошими Ямашита от Япония, както и помощник реферите Неуза Бак от Бразилия, Карен Диас Медина от Мексико и американката Катрин Несбит.

"С това завършваме дълъг процес, започнал преди няколко години с включването на жени съдии на юношески и мъжки мачове", каза Пиерлуиджи Колина, председател на съдийската комисия на ФИФА.

"Те заслужават да бъдат на Световното първенство по футбол, защото постоянно се представят на високо ниво и това е важен фактор за нас. Както винаги, критериите, които използвахме, са качеството на първо място", добави Колина.

Фрапар стана първата жена, ръководила мачове от Европейското първенство, след като УЕФА я включи в списъка на реферите за турнира миналата година.

Общо 36 съдии, 69 помощник рефери и 24 видео асистент арбитри са избрани от ФИФА за турнира. Сред тях няма български рефер, като най-голям шанс имаше Георги Кабаков, който участва на два съдийски семинара на ФИФА, но в крайна сметка не попадна сред избраниците.