Италия е напълно опиянена от победата на "скуадра адзура" с дузпи над Испания на полуфинала на Евро 2020.

Страната чака титла, която преди три години изглеждаше мираж и илюзия, след като тимът пропусна да се класира за Мондиал 2018. Вдигната на крака от Роберто Манчини, тази Италия навъртя 33 мача без поражение от есента на същата 2018-а насам, като е само на два двубоя от рекорда, поставен от Испания и Бразилия - 35 поредни срещи без поражение на ниво национални отбори.

Единственото важно нещо за италианците в момента е обаче да не бъде загубен следващият мач - в неделя на "Уембли". Финалът.

А той ще е срещу Англия или Дания, които довечера ще определят втория участник в него.

"Какви лъвове!", крещи от първата си страница в. "Тутоспорт". И другите заглавия не отстъпват, като се акцентира върху невероятния характер на отбора.

Въпреки че бе видно - в този мач Манчини загърби стила, който му спечели толкова симпатии и от неутралните фенове по време на турнира дотук. Италия игра предпазливо, опитваше на контраатаки и имаше немалко късмет. От убедителното представяне срещу Белгия на четвъртфинала не бе останало много, но работата е свършена, а на такъв турнир резултатът е по-важен от играта.

"Фиеста", мощно скандира "Гадзета дело спорт", а думата е двусмислена и обгръща цялостното настроение. Фиестата бе на "Уембли" след края, но и по улиците на италианските градове, като в Рим имаше хора из площади и булеварди до рано тази сутрин.

Нищо, че е сряда, че е работен ден...

Около Колизеума и на "Пиаца дел Пополо" обикаляха хиляди със знамена, надути клаксони и във фланелки на "скуадра адзура".

"Господ е италианец", опитва да влезе в обувките на български телевизионен коментатор "Кориере дело спорт".

Тази фраза я помним и ние, но явно е универсална за футбола и неговите емоции.

"Искахме да стигнем до финала, макар че малко хора вярваха в това преди началото на първенството - каза Манчини след успеха. - Поздравявам Испания, това е един отличен отбор.

Има мачове, в които се налага да страдаш доста. Този бе такъв. Но мисля, че ние заслужихме да бъдем на финала. Не сме и мислили, че ще е лесно.

Испания ни изненада, след като реши да играе без нападател. Тази промяна на схемата ни създаде проблеми, но ние успяхме да се настроим и не поемахме големи рискове. Още преди мача знаехме, че испанците са господари на владеенето на топката. Но имаше положения и пред двете врати. Не приемам да ни обвиняват, че сме се защитавали. Всички отбори се бранят.

Но нашият отбор искаше да постигне нещо специално и мисля, че сме близо. Този тим е просто невероятен.

Имаме още работа."