Изпълнителният директор на Левски - Павел Колев, бе гост в "Спортното шоу на Дарик Радио", за да внесе яснота около тежката ситуация на родния гранд.

И новините очаквано са притеснителни за феновете на отбора. Той заяви, че не вижда ясен изход от ситуацията, която е патова. По-рано днес след срещата си с футболистите, Колев сподели, че клубът ще завърши сезона. Дори и това да означава раздяла с доста от футболистите. 

Според думите му в момента Левски разполага единствено с около 200 000 лева, като почти всички от тях ще бъдат похарчени в близките дни. Те са за належащи разходи по организацията на дербито срещу ЦСКА в събота и плащанията на ток, вода, парно и т.н.

Играчите са проявили разбиране след срещата, реагирали са спокойно на ситуацията, която обаче едва ли е била изненада за тях. Все пак са усещали какво се случва, а и са чели в медийното пространство.

Един от основните проблеми на този етап е, че дори и да има желаещ сериозен инвеститор, то мажоритарният пакет акции на клуба продължава да е в Георги Попов, а контакт с него няма от две седмици. Новината за негово задържане в ОАЕ заедно с Васил Божков от няколко дни е актуална в медиите у нас.

Единственият шанс акциите да отидат в друг човек, е да бъдат джиросани или предадени на добра воля, което е малко вероятно да се случи - или поне, да стане скоро.

Вариантите за оцеляване и поне завършването на сезона от Левски на този етап са три.

Влизането на фирми под формата на спонсори, подпомагане от феновете или спешна продажба на футболисти.

Освен разходите за заплати и текущите плащания, клубът трябва да обслужва и задължението си към НАП, което според договора за разсрочване възлиза на 143 000 лева на месец.

Той посочи като една от основните проблеми за изключително сложната ситуация, че всички проблеми около клуба са се случи изневиделица, в рамките на седмица и никой не ги е очавкал.

 

По думите на Колев, за последната година задълженията от около 34 милиона са свалени до 17 милиона. Тези към НАП са спаднали от 8, на около 4 милиона лева. Ето избрано от изявлението на директора по темата, която в момента е "гореща" в българския футбол:

 "Ако трябва да съм абсолютно откровен, не виждам изход. Ситуацията е патова - каза шефът пред "Дарик". - Големият проблем е, че свежи пари няма как да влизат в клуба, оперираме с това, което имаме. А то е доста ограничено. Разходите си вървят, по организация на мачове, подръжка на стадион, а в някакъв момент ще дойде моментът за заплати.

Нямам никаква връзка с шефовете, не съм ги виждал от срещата с феновете преди 2 седмици. Нямам никаква комуникация с тях. Това усложнява ситуацията.

Колкото и да искаме да сме честни с футболисти, служители и фенове, на повечето въпроси отговор няма.

С Петър Хубчев решихме, че най-добрият подход е да бъдем честни с играчите и да ги запознаем със ситуацията. Няма как да поемем към тях ангажименти, които не можем да изпълним.

Не им спестих нищо, призовахме ги да се съберат като юмрук, да проявят разбиране при евентуално забавяне на заплатите и да покажат най-доброто от себе си на терена.

Мисля, че приеха ситуацията спокойно, а и едва ли съм ги изненадал с нещо.

Да подкрепят отбора, да си купят билет за мача с ЦСКА и да се присъединят към кампанията с абонаментните карти. Ще стартираме и дарителска кампания, с която всички фенове на Левски из света ще могат да помогнат.

За съжаление в момента вариантите не са много. Ние не можем да отворим и дарителска сметка. Има наложени рестрикции върху нас, сложно е.

Идеята ни е да се създаде дарителска кампания, в която феновете да могат да помагат, но и да има пълна отчетност. Всеки да знае за какво отиват тези пари.

Основното е да се изпълнява дълга по споразумението с НАП, който е 143 000 лева на месец, ако клубът иска да има лиценз и да продължи да съществува. За да не се трупат нови дългове обаче, трябва да можем да изпълняваме и текущите си разходи.

В момента имаме 200 000 лева в сметката, но повечето ще бъдат похаречени още тази седмица за организация на дербито и погасяване на разходи като парно, ток и вода.

Ако не се случи чудо, в края на месеца Левски няма да има никакви пари, още преди втория мач, който е срещу Черно море.

Работим по варианти за намирането на нови спонсори. Някои компании проявяват интерес, но до този момент никой не се е свързал с нас за конкретно предложение.

Би било идеално да пълним стадиона всеки мач, но не съм сигурно това до колко ще помогне финансово. Просто би било добре за атмосферата около клуба, би го направило по-атрактивен за инвеститори. Друг вариант е продажба на играчи, но повечето пазари вече са затворени. Ще бъде трудно.

Надявам се във всеки един момент да се промени ситуацията, но към този момент е такава, каквато ви я разказвам.

В момента единственият начин да влезе нов голям инвеститор е джиросване на акциите от собственика, а с него никой няма връзка. Трябва да има добра воля от негова страна, няма как да знам какви са му намеренията, не съм контактувал с него.

Ако ситуацията се запази такава, каквато е, ще караме просто на мускули и разбиране от основните играчи - гладиаторите на терена.

За себе си мога да кажа е, че нямам намерение да си тръгвам от Левски, особено в тази ситуация. Първата ми грижа е да направя всичко възможно да стабилизирам нещата.

С доза черен хумор ще кажа, че в последната година беше лесно. Бюджетът бе подсигурен, всичко се плащаше, работеше се с перспектива за 4-5 години напред. Сега ще се види кой наистина е отдаден на каузата. Кой е готов да загърби някои неща, но да работи за Левски.

Към момента клубът е напълно изряден относно лицензирането. Нямаме просрочени задължения, но това е към днешна дата. Няма как да знам каква ще е ситуацията в следващите седмици."

Павел Колев завърши разговора си с призива за обединение и подкрепа от "сините" фенове, които на този етап са основната движеща сила за спасението на Левски.