Великият Пеле си отиде от този свят на 82-годишна възраст, а цялата му кариера в клубния футбол винаги ще бъде свързвана с родния му Сантос.

Милиони фенове по света обаче, може би дори не знаят, че последните му две години като професионалист преминаха в САЩ за отбора на Ню Йорк Космос.

Въпросният тим е създаден през 1970 година от звукозаписната компания "Уорнър Къмюникейшън" и по-конкретно шефовете й - братята Ахмет и Несухи Ертеюн, както и президентът Стив Рос.

По онова време футболът тепърва навлиза в Америка най-вече благодарение на хората от целия свят, които я посещават. Конкретно в Ню Йорк играта се играе от хиляди, а и тя не е чужда на страната след шокиращата победа на националния отбор над Англия на Мондиал 1950.

И въпреки това футболът си е на аматьорско ниво по онова време, включително и местната Американска сокър лига (NASL). Аматьорски отбори играят пред незначителна публика на не особено поддържани терени.

Embed from Getty Images

През 1970-а треньор на новосформирания Ню Йорк Космос става Гордън Брадли, който има 130 мача за английския Каралайл. По онова време това е тенденция в САЩ, като се назначават бивши футболисти или треньори с опит най-вече от английските и шотландските дивизии.

Стив Рос обаче има желание да направи с Космос нещо много повече в унисон със своята компания "Уорнър Къмюникейшън", която представя на света изпълнители като Барбра Страйсънд, "Ролинг Стоунс" и Рей Чарлс. Интересите на Рос попадат във всевъзможни сфери, включително и футбола.

Освен да направи от Космос голям клуб, неговата страст е да промени изцяло популярността на този спорт в Щатите. За раждането на Космос обаче главна заслуга има Несухи Ертеюн, който е от турски произход и обича футбола. По онова време единственото му изискване, за да остане в компанията, е да бъде създаден такъв клуб.

Embed from Getty Images

През 1968-а в американското първенство има само пет отбора - Канзас Сити Спърс, Атланта Чийфс, Далас Торнадо, Сейнт Луис Старс и Балтимор Бейс. В най-големите мачове присъстват по около 300 човека.

Космос е създаден и постепенно се разраства благодарение на инвестиции от компанията, но дори в първия си шампионски сезон го гледат около 50 души публика. Рос иска да промени това и урежда среща с бразилската звезда Пеле, който е звездата на Мондиал 1970 в Мексико.

Точно тогава Космос се опитва да го привлече, но без успех. Четири години по-късно Пеле обяви, че прекратява кариерата си в Сантос за ужас на цялата бразилска нация. Идеята да играе в Америка необратимо влиза в главата на суперзвездата.

Контрактът му с Космос включва 1 милион долара за три години в заплати, 1 милион за десет години под формата на рекламни права, 1 милион за 14 години за връзки с общественостtа и още 1 милион за музикални права. Приема се, че целият договор е на стойност 4,5 милиона долара, но точната сума и до днес не е ясна. В сделката обаче има много повече от просто пари.

Embed from Getty Images

Президентът на Бразилия Ернесто Гайзел настоява Пеле да играе още една година в Сантос и тогава да премине в Ню Йорк, но в играта се намесва главният секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който убеждава футболния гений "да промени спорта в Америка" - нещо, за което Пеле признава.

Пеле е истинска суперзвезда и това се доказва на пресконференцията за представянето му. Медии, които до този момент не са се интересували от футбол, отиват за да отразят голямата новина.

"Преди Пеле да дойде в града, футбoлните мачове бяха отразявани само от стажанти и това се считаше при тях за наказание. При представянето на Пеле имаше около 300 журналисти, сред които коресподентът на Ню Йорк Дейли Нюс", споделя Гавин Нюшам от Ню Йорк Пост.

Първият мач на Пеле за Космос се излъчва пряко по телевизия CBS и дава съвсем нов облик на американската сокър лига. Стадион "Даунинг" в Ню Йорк е разпродаден. Присъствието на бразилеца, дори когато е контузен, носи рекордна публика на футболни мачове в Бостън, Лос Анджелис, Вашингтон... общо взето, където и да се появи.

Снимка: Getty Images

Космос се превръща в най-популярния клуб, като регулярно събира по 40 хиляди души. След Пеле и други футболни звезди избраха да завършват кариерите си в Америка - Гордън Банкс, Родни Марш, Джеф Хърст, Джордж Бест. Това е тенденция, която се запазва и до днес.

Космос се превръща в световно популярен клуб и дори започва да прави турнета в чужбина. След това става и първият отбор, изграден изцяло от чужденци. Летвата е вдигната още по-високо, когато в клуба пристига Кайзера Франц Бекенбауер през 1983-а. Компания му прави и бразилския световен шампион Карлос Алберто.

Иначе последният мач на Пеле с Космос е през 1977 година. Бенефисът му се превръща в нещо специално, в което той не успява да скрие сълзите си. С отказването му спада и интереса към футбола в страната, като зрителите пред екраните и тези на стадиона намаляват рязко като численост. Тенденцията се обърна през 90-те години, когато бе създадена новата Мейджър Лийг Сокър (MLS).

Космос печели последната си тила през 1982 година преди първенството да бъде разформирано две по-късно. Клубът от Ню Йорк също се разпада, като през 2003-а беше възроден, но не със същия си блясък.

Embed from Getty Images