Кристиан Ериксен никога не е имал проблеми със сърцето. Въпреки това, след случилото се в Копенхаген в събота вечер, датският плеймейкър вероятно няма повече да играе футбол професионално.

Британският професор Санджай Шарма, който е светило в кардиологията не само за Острова, коментира пред Sky News ситуацията. Той призна, че познава лично футболиста от времето, в което е играл за Тотнъм в Лондон.

И се е свързал със свои колеги в Дания и Италия в минутите след припадъка на халфа на терена по време на мача Дания - Финландия от Евро 2020.

"Ясно е, че той е получил сърдечен арест, но това е напълно необяснимо. За щастие лекарите се справиха много бързо, защото колкото по-дълго е времето, в което нямаш пулс, толкова по-тежки са последствията - каза професор Шарма. - Върнаха го страшно бързо, страхотна работа на екипа на мястото. А това е най-трудната работа от всички. Когато вече си в обстановката на болницата, с всичката налична апаратура и специалисти, си в сигурни ръце. Най-трудното е свършено на игрището.

Не знам какво е станало, направо съм удивен. Кристиан Ериксен е имал идеални показатели на всички тестове за времето, в което играеше в английската Висша лига. Поинтересувах се за това след видяното от Копенхаген и ми бе потвърдено. Никога не е имал сърдечни проблеми.

Аз познавам човека лично, но и като медицинско лице мога да потвърдя, че той беше с едни от най-добрите кондиционни показатели в Тотнъм. Хората в Италия също не са открили никакви проблеми на изследванията му, а тъм също правят такива по два пъти на сезон."

Специалистът говори и за това дали Ериксен ще може да продължи да играе футбол след случилото се.

"Ако той все още се състезаваше в Англия, това е краят на кариерата му - обясни професор Шарма. - Няма как да мине през протокола за спорта, изработен преди 8 години. След такъв пристъп, спираш с професионалния спорт. Няма гаранции, че натоварванията ще бъдат понесени от сърцето и тялото.

Не съм убеден как е в другите страни, но съм на 99 процента сигурен, че Кристиан няма да играе повече професионален футбол. Това е твърде жалко, разбира се, но остава встрани от най-важното. А то е, че един човешки живот бе спасен."

Същевременно лекарят на Интер - клубът, за който играе Ериксен, също коментира темата, намерен от Associated Press.

"В постоянен контакт съм с колегите от дастския национален отбор - разкри доктор Пиеро Волпи. - Не знаем много, но по всяка вероятност става дума за сърдечен пристъп, някаква форма на микроинфаркт. Сърцето му е нарушило ритъма си и почти е спряло в един момент. За момента нещата са стабилни и той е добре, а това е единственото, което има значение.

Ериксен не е изкарал коронавирус скоро, както се твърди в някакви медии. Всъщност, той е един от играчите на Интер, които изобщо не са имали заразата. Никога не е имало дори най-малко съмнение в резултатите от неговите медицински изследвания, нито със сърце, нито с друг орган или част от тялото. Бих казал, че е един от най-силните физически играчи в клуба. Минавал е всички тестове с лекота."

Същевременно началникът на кардиологията в "Ригсхоспитал" в Копенхаген Йеспер Кяргаард заяви, че Ериксен ще остане в болницата поне още няколко дни, за да бъде открита причината за припадъка му.

По думите на Кяргаард, сърдечният арест на футболиста може да се дължи както на кръвен съсирек, така и на аритмия.