Смразяващата случка с Кристиан Ериксен, който колабира на терена в края на първото полувреме на срещата на Дания срещу Финландия, разстрои много, много хора по цял свят.

Звездата на датчаните се свлече на тревата, а минутите, в които лежеше безжизнен пред хилядите по трибуните на стадион "Паркен" в Копенахаген, включително и най-близките му хора, накараха сълзите да потекат от очите мигновено.

Един от съотборниците му, защитникът с №4 и капитанска лента на ръката, Симон Кяер обаче запази самообладание и хладнокръвие, ако нещо такова въобще би било възможно в такъв шокиращ момент.

Капитанът на домакините показа какво е да бъдеш лидер, съотборник за пример и човек.

Навременната и светкавична намеса на медицинския екип на стадиона, както и блестящите действия на главния съдия Антъни Тейлър бяха в основата на това Ериксен да се върне в съзнание, но това, което Кяер направи, също заслужава не по-малко уважение.

Снимка: Getty Images

Ветеранът бе първи на мястото на събитието и с хладен ум направи така, че Ериксен да продължи да диша и първи започна да му прави сърдечен масаж. След това Кяер и останалите датски национали направиха обръч около Кристиан и осигуриха нужното пространство на медиците, а същевременно скриха случващото се от камерите, фотоапаратите и феновете по трибуните.

 Снимка, на която защитникът на Милан единствен е обърнат с лице към случващото се с Ериксен, обиколи интернет, както и такава, на която той успокоява приятелката на своя съотборник.

Аплодисментите са за всички, които направиха нужното, за да може плеймейкърът на датчаните да може да се обади на съотборниците си от болницата и да ги помоли да се върнат на терена и да доиграят остатъка от мача.

Резултатът не бе най-важното нещо тази вечер. За разлика от примерът, който Кяер даде. Както и цялостното отношение между всички след подновяването на мача.

Снимка: Getty Images

Финландия посрещна датския отбор с аплодисменти, а привържениците и на двата отбора скандираха името на Кристиан Ериксен.

И точно такива случки напомнят думите на легендата Бил Шенкли, че футболът не е въпрос на живот и смърт, а нещо много повече. Защото днес капитанът бе един от хората, които направиха така, че Ериксен да остане от страната на живота, а не да премине от другата.

Личности като Симон Кяер са ярко доказателство за това, от какво имаме нужда, дори и без да го знаем. Личности, които говорят с делата си.