В 42-рата минута на мача Дания - Финландия от Евро 2020, ужас смрази всеки зрител от 30-те хиляди на стадиона в Копенхаген и стотици милиони по света, гледащи по телевизията играта.

Кристиан Ериксен падна до тъчлинията напълно бездиханен, по лице и с широко отворени очи. И докато съотборници и противникови играчи се държаха за главите, опитваха да го обърнат и разтърсват, съдията Антъни Тейлър се намеси.

Той не изпадна в паника, погледна лежащия футболист, светкавично повика не само двата медицински екипа на отборите, но и специализирания такъв, който на стадион "Паркен" е заел позиция в един от ъглите между трибуните.

Тейлър нареди на играчите на Финландия да се отстранят, за да не пречат на хората с носилката и дефибрилатора да си вършат работата. Тейлър накара играчите на Дания да се обърнат с гръб и да застанат в кръг около падналия играч, но на три метра от него - така не пречиха на медицинските лица, а и закриха Ериксен от камери, фотоапарати и евентуално снимане от трибуните на хора с телефони.

Тейлър отиде на спринт при двамата треньори и обясни ситуацията, като нито за миг не загули хладнокръвие. Сякаш му се случва всеки ден играч да падне на терена по време на мач, който ръководи.

Как успя британецът да запази такова спокойствие и да действа така адекватно, бързо и точно? Медиите в Дания написаха в минутите след новината, че Кристиан е в съзнание - "Тейлър му спаси живота".

Вероятно е прекалено, но със сигурност съдията направи всичко, което трябваше да направи.

Ето защо - Тейлър, както и останалите съдии от "Елитния списък" на Висшата лига, са професионалисти без компромис. Не полупрофесионални, а на пълен работен ден, добре платени, изключително обстойно обучавани, образовани и постоянно ангажирани в усъвършенстване. Футболната асоциация инвестира милиони в програмата за това преди 20 години, когато реше съдийството в страната да е професионално.

Реферите минават курсове по оказване на първа помощ всяка година, покриват нормативи, участват в симулации на такива ситуации. Тейлър щеше вероятно и сам да окаже първа помощ на играча, ако екипът не бе дотичал за секунди.

 

Ето това е най-добрият пример за това как инвестирането в това един човек да е подготвен за работата си, дава преки резултати. Вероятно (и Дай боже) на повечето рефери от Елитната програма няма да се наложи никога да имат такова изпитание, но ето - веднъж се случи на Тейлър и той бе подготвен и запази пълно спокойствие в кошмарната ситуация, в която се паникьосахме дори ние пред телевизорите.