Българската звезда на Лудогорец Кирил Десподов спечели 61-ата награда за футболист №1 на България, като беше отличен за най-добър през 2021 година.

Нападателят на разградчани, който първоначално играеше под наем от италианския Каляри, пребори конкуренцията на Мартин Камбуров и Георги Йомов, останали съответно на второ и трето място.

Десподов печели отличието за втори път в кариерата си, като това се случи и през 2018 година. Той е едва вторият играч на Лудогорец с това признание. Другият е вратарят Владислав Стоянов, спечелил индивидуалното отличие през 2014 година. Разградчани имат още три втори и три трети места. Така Десподов прекъсна серията от две поредни победи на Димитър Илиев, който спечели през 2019-а и 2020-а.

В анкетата тази година гласуваха 112 журналисти от 41 медии, включително и трима от Corner.bg

ТОП 10

1. Кирил Десподов - 203 точки

2. Мартин Камбуров - 156

3. Георги Йомов - 72

4. Петко Христов - 68

5. Тодор Неделев - 30

6. Мартин Минчев - 29

7. Георги Костадинов - 20

8. Димитър Илиев - 17

9. Ивайло Чочев - 16

10. Светослав Вуцов - 11

Снимка: БТА

В началото на виртуалната церемония Мартин Камбуров спечели специална награда от шефа на фирмата правеща анкетата Весела Лечева заради подобрения рекорд на Петър Жеков от 253 попадения в българския елитен шампионат. До момента нападателят има 256 гола на сметката си.

Наградата за най-красив гол отиде при защитника на ЦСКА Юрген Матай, който вкара със снаряд от много далечна дистанция в срещата с ЦСКА 1948 на "Българска армия".

Наградата "лъвско сърце" отиде за доктора на Лудогорец Валентин Великов, който участва в спасяването на живота на Кристиан Ериксен (Дания) по време на мача с Финландия на Европейското първенство по футбол. Бързите действия на Великов и колегите му бяха ключови за позитивната развръзка.

Най-добра футболистка на България за поредна година е Симона Петкова от Йънг Бойс. Нейни подгласнички са Евдокия Попадинова и Симона Петкова.

Снимка: Bulphoto

Отличието за най-прогресиращ млад играч и за Вратар №1 на България  отиде за вратаря на Славия Светослав Вуцов. Негови подгласници в първата анкета са Марин Петков (Левски) и Мартин Минчев (Спарта Прага) .

Наградата за Най-добър чужденец в Първа лига разделиха двама играчи на ЦСКА - Юрген Матай и Жорди Кайседо, които получиха еднакъв брой гласове на върха - по 39. На трето място остана съотборникът им Греъм Кери.

Снимка: БТА

Юрген Матай спечели третата си награда за вечерта, като беше отличен и за Най-добър защитник в Първа лига. Най-добър полузащитник на Първа лига стана Ивайло Чочев от ЦСКА 1948, а най-добър нападател логично е Мартин Камбуров (Берое).

Треньор №1 за годината е Илиан Илиев (Черно море). Негови подгласници са наставниците на ЦСКА и Левски - Стойчо Младенов и Станимир Стоилов.

Снимка: Bulphoto