Китайската Спортна администрация - отговор на министерството на спорта в повечето страни, наложи забрана за включване на татуирани играчи в националния отбор по футбол.

Засега не е ясно дали тя важи и за останалите спортове, но новината специално за футболния тим дойде от защитника Жан Линпен, който е покрит с татуировки и по ръцете, и по врата, и по гърба. И досега му се налагаше да играе с дълъг ръкав за националния тим. 

Линпен вероятно няма да играе за Китай повече, а е един от най-важните футболисти в страната с 88 мача за родината и дългогодишен капитан на гранда Гуанджоу.

Към момента е ясно, че футболистите ще бъдат призовани или да махнат татуировките си от видими места по тялото, или няма да бъдат допускани в отбора.

Причината остава неясна, но вероятно се крие в цялостното разбиране в Китай за татуировките, останало от предишни времена - че те са отличителен знак на престъпни групи или отделни криминални елементи.

Още от миналата година стартира тенденция в телевизионни предавания или онлайн излъчвания да не се показват кадри с хора, които имат татуировки на видими места.