Селекционерът на Канада Джон Хърдмън бе бесен, но същевременно много горд на пресконференцията след загубата на неговия тим от Белгия с 0:1, дошла след по-добра игра на северноамериканците и скандални отсъждания на рефера от Замбия Жани Сиказве.

Арбитърът буквално остави без думи световните зрители с решенията си, а не му помогна и ВАР, където пък Хуан Сото от Венецуела следеше събитията. Изобщо - тези двамата определено нямат място на Мондиала, което бе намекнато и от канадския треньор.

Най-скандалната ситуация бе в 13-ата минута, когато Еден Азар върна топката към своята врата, тя отиде в канадеца Бушанън, който финтира Ян Вертонген и бе съборен в наказателното поле.

Само пет минути по-рано Канада получи и изпусна дузпа, а това категорично трябваше да е втора такава. Но реферът погледна към асистента с флагчето, който бе маркирал засада, вдигна ръка и не даде дузпа.

Без изобщо да отчете, че при пас от съперник, засада няма как да има! ВАР не се намеси - удивително! Камерите показаха как в ложите Пиерлуиджи Колина ругаеше и се хвана за главата.

Шефът на съдиите към ФИФА не може да се намеси по време на мач, но е ясно - Сиказве и Сото няма да ги видим повече в Катар. Не, че някой ще върне на канадците положението, точка или три...

Разбира се, струва си да припомним кой е този африкански арбитър, сътворил кашата. Той даде край на мач от Купата на Африка през януари тази година пет минути по-рано. Незнайно защо, необяснимо.

Отстраниха го от турнира, а после имаше и обвинения в корупция. И не е ясно по какъв критерий Колина и хората от комисията му са селектирали замбиеца да бъде част от Мондиала. Така че - италианецът днес се държи за главата, но всичко това можеше да бъде избегнато.

След мача Хърдмън, една от най-колоритните фигури на цялото първенство, събра играчите си на терена и им говори около 2 минути.

После сподели на брифинга какво е казал (поне отчасти).

"Казах им - вие доказахте, че мястото ви е на световно първенство. Играхте на най-високо ниво и си заслужихте победата. Това бе нашата вечер, но късметът ни обърна гръб, както и други фактори, за които дори не искам да започвам да говоря.

Те са просто смешни, нямат място на такова ниво във футбола.

Но ние играхме превъзходно, а сега идва ред да "ш****е" Хърватия! Да му мислят те!"

Хърдмън не за първи път в Катар използва думи, които не е редно да се публикуват в уважаваща се медия. Но е толкова истински, ентусиазиран и отдаден, че е симпатичен на всички.

Англичанинът се закани неговият отбор да е изненадата на първенството и с показаното срещу Белгия това изобщо не изглежда невъзможно.