Легендарният Джон Барнс раздели мнения с изказване, което засяга Ливърпул и неговия суперпопулярен треньор в момента - Юрген Клоп. Някогашният капитан и култов герой за феновете на отбора говори за аудио подкаст във Великобритания, като темата бе скандалът около оставката на Грег Кларк, председателят на Футболната асоциация.

Ръководителят се оттегли, след като излязоха записи, на които нарича с "неприемливи" думи тъмнокожите играчи в английския футбол. Кларк напусна поста си и във ФИФА, където бе вицепрезидент.

Барнс, който е една от символните фигури в битката с расизма във футбола, нарече действията му "недобре преценени", но призна - познава доскорошния председател и не е останал с впечатление той да е с расистки възгледи.

През 80-те летящото крило Барнс често е замерян с банани и обиждан по английските стадиони, но става знаме на битката с тези прояви, след като нито веднъж не си изпуска нервите.

Той отговаря с играта си, а когато към него полети обелка от банан, елегантно с петичка я връща зад тъчлинията.

Днес мнението му обаче е, че много неща са се променили основно на теория, докато на практика отношението продължава да е различно към хората с различен цвят на кожата във футбола.

"Давам за пример Юрген Клоп - каза Барнс, който е и посланик на Ливърпул. - Той дойде в клуба и през първите две години не постигна големи успехи. Ние бяхме на много точки от първите и, въпреки че всеки от нас виждаше какъв прогрес има, трябваше страхотно доверие от клуба към мениджъра, за да продължи той.

Убеден съм, че не всеки би го получил, особено, ако бе чернокож. Тогава щеше да е уволнен след първите два сезона и нямаше да се радваме на трофеите в Шампионската лига и Висшата лига, които Клоп донесе на Ливърпул."