След поредната серия мелодрама в английската Висша лига през уикенда, свързана с решенията на реферите и видеоасистентите им, съпротивата срещу начина на прилагане на системата става все по-яростна.

Големият нападател на националния тим Йън Райт изригна в студиото на BBC, след като гол на Арсенал в 83-ата минута бе отменен при доста спорни обстоятелства, близо 120 секунди след отбелязването му. Той носеше 3:2 над Кристъл Палас, а мачът завърши наравно след анулирането на попадението.

Но не самият акт на отмяна на гола разяри Райт.

"Това е престъпление към феновете на стадиона - гневеше се легендата. - Хората не знаят какво става, а плащат немалко пари за билети. Те не разбират нищо. Никой не им обяснява какво се разглежда, защо се разглежда и какви са аргументите за решението. Третираме хората като идиоти, те ровят из телефоните си, за да разберат какво се случва на 20 метра от тях, на терена."

Асоциацията на феновете е на същото мнение и написа апел към Футболната асоциация и ръководството на Висшата лига.

"В моментите, когато ситуация се разглежда от хората във ВАР помещението, липсва всякаква комуникация със зрителите на стадиона - казва в декларацията организацията. - Това има негативно влияние върху атмосферата, върху самите фенове, независимо дали решението е правилно, дали е в полза или вреда на любимия им отбор. Това трябва да бъде разрешено като проблем."

В същото време вторият капитан на Ливърпул Джеймс Милнър, който е най-опитният футболист във Висшата лига от играещите в момента, каза своето мнение.

"Не съм фен на ВАР - категоричен е халфът. - Има много неясни неща, но най-важното е, че убива емоциите. Технологията на голлинията - страхотно! Безспорно е чудесна за футбола и точността на решенията. Но да подтискаш експлозията от шум и неподправената радост на феновете и играчите от гол, като ги караш да чакат преглеждането...

И да държиш 50 000 по трибуните в пълна мъгла какво всъщност може да не му е наред на един гол... Не съм фен. Ако успеят да го направят по-ясен и конкретен в употребата му, няма да имам проблем с видеото. Но сега е доста дразнещо. Понякога се случва и футболистите да питат съдията: Това пък какво беше? А той се затруднява да отговори."