Русия се провали шумно на Евро 2020 като остана последна в група В с 3 точки, загуби изключително лесно с 0:3 от Белгия, победи много трудно Финландия с 1:0, а за десерт отнесе 1:4 от Дания в последния мач.

В страната, естествено, отзивите никак не са ласкави.

"Време е за промяна и на лидерите на отбора, и на селекционера - тръби "Sports.ru". - Тимът на Черчесов пак излезе да играе за равенство и отново показа, че само това може да прави. Наложи ли се да преследва резултат, да гони голове и победа, нещата стават непосилни."

Друго заглавие опитва да каже всичко в една дума: "Отново", пише "Спорт-Експрес".

И припомня историята на участията на Сборная в Европейски първенства в ерата, в която тя всъщност не е Сборная (прозвището си остана), а си е национален тим на Русия, не на Съветския съюз. А тази статистика не е особено приятна за руските фенове.

На Евро 1996 отборът завърши с 1 точка в групата, 8 години по-късно отпадна с 3, на Евро 2008 игра полуфинал, но бе разбит от Испания с 0:3, бе елиминиран от следващите два турнира на континента още в групата.

Сега, при шестото участие от 1992 г. насам, пак не мина първата фаза. Това за този период се случи само веднъж - преди 13 години.

"Наакахме се - откровен бе лидерът и капитан Артьом Дзюба още в миксзоната на стадиона в Копенхаген след разгрома от Дания. - Първо трябва да се извиня на цялата страна и на всеки, когото сме разочаровали. Не можеш да изпускаш положенията си, а сам да си вкарваш голове в своята врата. Правихме го и в трите мача. Няма да посочваме виновници, ние сме отбор и когато спечелим, и когато се провалим. Вкарахме гол за 1:2, имахме надежда, атакувахме... И пак се самоубихме.

Вероятно става дума за психика. Виновни сме, извинявам се от името на отбора. Наакахме се и това е. А всеки, който е искал това да се случи, нека се наслади на момента. Тези, които ни подкрепяха - благодаря ви, много ми е кофти, че ви разочаровахме.

Датчаните бяха невероятни. Атмосферата на стадиона - уф, просто нещо потресаващо. Ето към това трябва да се стремим. Да играем като тях, да сме като тях и на трибуните, във всичко. Те играят и се вдъхновяват от атмосферата, ние сякаш се подкосяваме, падаме, сами си правим проблеми и се свиваме в обвивката си... Ето това е разликата".

Куриозно е да се припомнят култовите изказвания на герои и антигерои след някои от предишните отпадания на руснаците от Европейските първенства. Както и някои моменти, ключови за провалите.

1996 г., нападателят Сергей Киряков към селекционера Олег Романцев, който го праща да влиза на терена като смяна: "Преобличай се и влизай ти", след което не помръдва от скамейката.

2004 г., треньорът Георгий Ярцев към звездата Александър Мостовой: "Събирай си багажа и напусни отбора и първенството". Отговорът: "ОК, скоро и ти ще го напуснеш". След което Русия отпада.

2012 г., звездата Андрей Аршавин след отпадането: "Вашите очаквания са си ваши проблеми, не наши", към журналистите на летището в Москва.

2020 г., капитанът Артьом Дзюба: "Наакахме се".