В стила на най-добрите години на прочутия "червен динамит" Дания изригна мощно и разгроми Русия с 4:1, за да се класира за осминафинал на Евро 2020.

Първенството изведнъж придоби съвсем други, позитивни краски за този отбор, преживял невероятната драма и травма от случилото се с Кристиан Ериксен още във втория ден от турнира, в мача срещу Финландия.

Отписани след две поражения от финландци и от Белгия, сега с убедителната си победа датчаните си осигуриха второто място в група В, където първи са "червените дяволи". Втори остава "динамитът", който отива да се срещне с Уелс на осминафинал в Амстердам в събота, с който се открива програмата на елиминациите.

За това помогна и успехът на Белгия с 2:0 над Финландия, оставил три тима с равен актив по 3 точки, но Дания има предимство и пред руснаци, и пред дебютанта - фините.

Изненадващо донякъде, "червеният динамит" започна много по-колебливо, в сравнение с мачовете срещу Финландия и Белгия, като първите ситуации бяха за Русия. Но отборът на Станислав Черчесов се прибра сравнително рано в своята половина. И за цялото първо полувреме всъщност не допускаше някакви сериозни опасности пред вратата си. Руснаците не бяха впечатляващи в атака, но бяха солидни в отбрана.

Снимка: Getty Images

Това се промени с момент на гениалност в 38-ата минута. Донесе го Микел Дамсгорд, който получи топката пред наказателното поле и я завъртя в горния ъгъл на вратаря Сафонов.

Голът взриви трибуните, а датските играчи най-после се зарадваха на това първенство, което дотук бе някакъв кошмар за тях.

Дамсгорд е на 20 години, считан за наследник на Кристиан Ериксен в датския футбол, където такъв тип играчи - десетки, които нямат тайни и в последния пас, и в удара отдалеч, и в изпълняването на статични положения, винаги са били на огромна почит. Символично именно човекът, заместил Ериксен след кошмара от първия двубой с Финландия, се загърна в наметало на магьосник - роля, която Кристиан изпълнява от поне 7-8 години с екипа на "червения динамит".

Двубоят бе изпълнен с единоборства, тежки влизания имаше и от двете страни, като важността на мача е очевидната аргументация. Но до почивката еуфорията от трибуните и на терена сред датчаните "погълна" силите на руснаците и те не успяха да отговорят на гола.

Снимка: Getty Images

Черчесов очевидно бе казал на почивката, че време за губене няма. Русия тръгна да напада, което пък отвори пространства за играта, която е родила прякора на датския национален отбор по футбол - "динамит". Любопитно, той се ражда през юни 1985-а, преди 26 години, когато в една световна квалификация в Копенхаген домакините бият СССР с 4:2 напук на всички прогнози. И изнасят лекция по контраатакуващ футбол.

Грешка на Роман Зобнин наклони мощно везните в полза на датчаните - той просто даде топката на празна врата на Юсуф Поулсен, който не сбърка - 0:2.

Публиката вече предчустваше триумфа, но чакаше и гол на Белгия срещу Финландия в другия мач. Такъв влезе, но бе отменен след намеса на системата ВАР, а в същото време в Копенхаген бе отсъдена дузпа за Русия. Артьом Дзюба не сбърка и изведнъж напрежението се настани на стадиона.

Снимка: Getty Images

Но за три минути то бе прогонено, след като "динамитът" се взриви с пълна сила. Две убийствени контри съсипаха руснаците, завършени от Кристенсен и Меле, а в това време "червените дяволи" вече водиха с 2:0 срещу Финландия и класирането в групата се бе преобърнало драстично спрямо това преди мачовете.

Карнавал в Копенхаген... Вероятно някъде у дома Кристиан Ериксен поне се е усмихвал, ако не му е позволено още да празнува бурно.

Така Белгия чака съперника си от група A/D/E или F в Севиля. Дания се изправя срещу Уелс в Амстердам. Русия е елиминирана, а Финландия чака чудо при разпределението на квотите за третите отбори.

Снимка: Getty Images

Крайно класиране в група В:

1. Белгия 9 точки, 7-1 голова разлика

2. Дания 3 т., 5-4

3. Финландия 3 т., 1-3

4. Русия 3 т., 2-7