Диего Марадона си пожела перфектния подарък за предстоящия 60-и юбилей. В петък, на 30 октомври, един от най-великите футболисти в историята ще навърши кръглата годишнина.

По този повод френското списание "Франс футбол" пуска специален брой, в който Диего е на корицата, а вътре е публикувано огромно интервю с него. Десетката говори за миналото, за най-великите си мачове, за това кой е най-добрият футболист в света в момента, като не спестява нищо от мнението си - както винаги е било.

"Какъв подарък си пожелавам за 60-ия рожден ден ли? - казва Марадона. - Да върна времето назад и да вкарам на англичаните и с другата, с дясната ръка!".

Естествено, незабравим остава голът на аржентинеца срещу Англия на Мондиал 1986, когато с ръка вкара за 2:1 на четвъртфинала. Случаят, популярен като Божията ръка, е една от митичните истории на футбола.

Марадона говори за това, че нивото на играта в наши дни не е никак ниско, но липсват фигури, каквито през 70-те, 80-те и 90-те години е имало в изобилие.

Сочи себе си, Кройф, Пеле, Бекенбауер, Зико и Платини като примери за ярки звезди на онова време.

"Днес имаме Меси и Роналдо. Роналдо и Меси... Само те двамата - казва Дон Диего. - Всички останали са далеч, далеч от тях. Недостижими са като индивидуална класа. Те са играчите на новия век.

Добавям към тях и Зидан, както и бразилецът Роналдо, но той бе най-силен преди това, в края на 90-те години. Но в последните години, в наши дни, останаха само Меси и Роналдо."

На въпрос за това дали някога е имал възможност да играе във Франция, зададен от от журналистите на "Франс футбол", Марадона дава един от най-любопитните отговори:

"Бях се договорил с Олимпик Марсилия в края на 80-те години. Те бяха най-големият отбор във Франция, имаха много пари и искаха да са номер едно в Европа с президента Бернар Тапи.

Той лично дойде при мен в Неапол и се разбрахме, а шефът на Наполи Корадо Ферлаино прие. Каза ми: Спечели ми Купата на УЕФА и си свободен да идеш в Марсилия.

Взехме купата, станахме и шампиони. Отидох при президента и му казах: Довиждане, заминавам при Тапи в Марсилия. Той обаче се направи, че за първи път чува! Такъв беше- нелоялен и лъжлив, а думата му не значеше нищо."