Футболният ни национал Георги Костадинов, който в момента играе за Арсенал (Тула), даде интервю пред "Чемпионат" в Русия, което имаше сериозен отзвук във футболните среди в страната.

Мнозина се изненадаха от разкритието на халфа, че през тази пролет се оказва да завърши образованието си и да стане дипломиран юрист. Нещо, което е изключителна рядкост при действащите професионални спортисти.

"Дават ми огромно количество упражнения и аз трябва да прочета нужната литература и да се подготвя. С Арсенал имахме по две тренировки на ден и аз ставах в 6 сутринта, за да почета до 9 часа След тренировките вместо почивка продължавах с четенето, затова не се възстановявах много добре. Всеки ден четенето ми отнемаше шест-седем часа.

Моите родители са образовани хора. Майка ми е учителка, баща ми - адвокат. Мама стана директор на училището, в което учих до 14 години. След това преминах в една от най-добрите гимназия в Бургас със засилено изучаване на английски език. На приемния изпит изкарах високи оценки и постъпих в Юридическия факултет на Софийския университет - най-добрия в страната. Обикновено тази специалност се учи 6 години, но тъй като съм български национал, при мен тя продължава 8 години.

Дадоха ми две допълнителни години, за да се подготвя за държавния изпит, той ще бъде тази пролет. Моята специалност е наказателно право, уча дистанционно. Образованието винаги е било много важно за мен и като дете бях един от най-добрите в това отношение.  Сега съм футболист, но утре мога да се контузя и тогава какво ще правя? Сега основната част от обучението е зад гърба ми, готвя се за финалния изпит. Но преди ми се налагаше да ходя в университета по 2-3 седмици в годината. Имаше ситуации, когато имах изпит в деня на мача. Например миналата година изпитът съвпадна с деня на мача с Ростов и се наложи да го пропусна.

Веднъж Левски играеше в Купата на България срещу втородивизионен отбор и аз помолих треньора да ме пусне за важен изпит преди мача. Той каза, че това не го интересува, но аз го убедих. Взех изпита и отидох на мача час преди началото. Треньорът се ядоса и ме остави резерва. Влязох през първото полувреме. Редовното време завърши 0:0, но продължихме напред след изпълнение на дузпи.

Зная, че в България има много високо ниво на корупция. Неотдавна прокуратурата повдигна обвинение срещу министъра на околната среда. Представете си, у нас възникнаха проблеми с водата за цял град! Тя престана да тече постоянно и постъпва само в определени часове. Но на мен не са ми интересни политическите дела, защото политиката у нас е много мръсна. Лично на мен би ми било интересно да се занимавам със спортно право. Може би след 5 години ще искам да бъда спортен мениджър, директор или адвокат."

29-годишният костадинов започва кариерата си в родния Нафтекс, а след това играе в Поморие, за да стигне до шампиона Лудогорец.

В Разград обаче той играе малък брой мачове и е предимно резерва. Така идва трансфера в Берое, където прекарва 2 години. Следващата му крачка е Левски, където бързо се превръща в основен играч, намира място и в националния тим.

След гранда от 'Герена", Костадинов играе за израелския Макаби (Хайфа) и настоящият си тим Арсенал (Тула). Той има 23 мач и 3 гола за България.