Нидерландия ще проведе експеримент с връщането на фенове по трибуните в събота, когато 5000 зрители ще влязат на "Йохан Кройф Арена" в Амстердам за световната квалификация срещу Латвия.

В страната се говори за такъв вариант от седмици, като в четвъртък правителството даде одобрение за него.

Инициативата е наречена "Обратно към живота", а притежателите на петте хиляди билета за 55-хилядната арена ще минат през няколко пропусквателни изисквания, за да заемат местата си и да гледат мача.

Те ще бъдат тествани след 8 ч сутринта в събота до 11 ч в няколко специални пункта в града, като резултатите ще бъдат записани на специално приложение, което ще имат на мобилните си телефони. Само срещу него и билет ще могат да влязат на стадиона.

Любопитно, не всички трябва да са с предпазни маски - местата им са пръснати из четирите сектора, като в три от тях, без централния, е позволено при желание на съответния фен, той да е без маска. Пространството е голямо и разстоянията между отделните хора също ще е сериозно.

В централната трибуна обаче са настанени делегациите на двете федерации, както и самите резервни играчи. Там ще се влиза само с маски.

Властите в Нидерландия искат да видят резултатите от инициативата утре, за да преценят дали е възможно подобна да бъде използвана за мачовете от Евро 2021, които са в Амстердам.

За там са предвидени трите двубоя на домакините в груповата фаза - срещу Украйна, Австрия и Северна Македония, както и един осминафинал.